Hlavní obsah

Slovensko nebude kvóty respektovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko podle premiéra Roberta Fica nebude respektovat rozhodnutí o zavedení povinných kvót na přerozdělení migrantů a země je v této otázce připravena vstoupit do právního sporu s Bruselem. Fico to v úterý řekl před poslanci slovenského parlamentu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Slovenský premiér současně kritizoval úterní rozhodnutí ministrů vnitra států Evropské unie, kteří většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků. [celá zpráva]

„Raději vstoupím do infringementu (procedury porušení pravidel)..., než abychom respektovali tento diktát, který byl učiněn většinou, jež nebyla schopna dosáhnout konsenzu v rámci Evropské unie, prohlásil Fico.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dokud budu předsedou vlády Slovenské republiky, povinné kvóty na slovenském území nebudou uplatněny,” zdůraznil šéf kabinetu na zasedání výboru pro evropské záležitosti slovenské sněmovny.

Doufá, že Slovensko nebude přinuceno k tomu, aby za každou cenu muselo držet uprchlíky na svém území. Lucemburský ministr zahraničí přitom už dal najevo, že počítá s tím, že i země, které kvóty odmítly, se podřídí. [celá zpráva]

„Bude to blamáž”

Podle Fica projekt přerozdělování uprchlíků v EU nebude úspěšný: „Jsem přesvědčen, že povinné přerozdělení skončí blamáží. Zbytečně přidělí České republice, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku kvóty. Nikdo tam nebude chtít. Pokud je tam někdo proti jejich vůli i doveze, tak tito lidé během jednoho dne tyto země opustí a budou znovu utíkat, protože mají především ekonomické záměry, směrem na západ do Německa a Francie."

Ve stejném smyslu se Fico vyjádřil už v pondělí, kdy řekl slovenské tiskové agentuře TASR: „Na jedné straně respektujeme mechanismus rozhodování většinou, ačkoli si myslím, že v takto citlivé věci by se mělo rozhodovat konsenzem.”

„Využijeme všechny právní prostředky, které umožňuje Lisabonská smlouva, na to, abychom se mohli proti takovémuto většinovému rozhodnutí postavit,“ pohrozil.

Jak míní postupovat, ale neuvedl.

Kaliňák: Kvóty si vnutit nedáme

Stejně tvrdý postoj  zaujal slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, který se jednání v Bruselu účastnil: „Nedáme si vnutit žádné pevné kvóty na základě tohoto rozhodnutí," dodal slovenský ministr.

Zdůraznil, že další ministři neposlouchali racionální argumenty a zaskočilo ho, že nakonec přistoupili k hlasování místo toho, aby se hledal konsenzus. „Jsem z tohoto bezprecedentního rozhodnutí velmi překvapený," popsal své rozčarování.

Reklama

Výběr článků

Načítám