Hlavní obsah

Místa novinářů u soudu se Savčenkovou obsadili kozáci

Doněck (Rusko)
Aktualizováno

O další rozruch kolem případu ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové se v úterý v ruském Doněcku postarala skupina několika desítek kozáků, kteří obsadili soudní síň. Na přelíčení přišli ve vojenských uniformách, novináři ale dovnitř nesměli. Savčenková je souzena za podíl na smrti dvou ruských žurnalistů zabitých při útoku na východě Ukrajiny. Obvinění odmítla. Rusko je podle ní pokrytecké.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská pilotka Savčenková u soudu v DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

„Nepustili do síně tisk, nahnali na všechna volná místa najaté kozáky,” zkritizoval postup soudu obhájce Savčenkové Ilja Novikov. Přiznal ale, že dovnitř mohli zástupci ukrajinského konzulátu a sestra Nadiji Savčenkové.

Prověření novináři mohli sledovat proces ve vedlejší místnosti na obrazovce.

Kolem soudní budovy v ruském pohraničním městečku Doněck byli rozmístěni členové pořádkové jednotky, na střechách sousedních domů byli odstřelovači.

Foto: STR, ČTK/AP

Novinář poslouchá přenos ze soudu s Nadijou Savčenkovou v soudní budově v Doněcku.

Před soudem se sešlo několik ruských ultranacionalistů a skandovali hesla namířená proti souzené ukrajinské pilotce. Jeden z nich řekl, že doufá, že ji pošlou do Magadanu, kde byly za dob Sovětského svazu gulagy.

Savčenková: Zemřeli v boji

Savčenková, která se objevila u soudu v kleci v haleně vyšívané ukrajinským motivem, odmítla obvinění, že by naváděla ukrajinskou palbu na ruské novináře. Prohlásila, že dotyční novináři zemřeli „v boji”.

„Rusko jedná dlouho pokrytecky a uplatňuje politiku dvojí míry. Všichni v tomto sále vědí, že tady nejde o proces, ale o galimatyáš,” řekla ukrajinsky. Obhajoba označila proces za vykonstruovaný a za divadlo. Neskrývala ale pesimismus.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nadija Savčenková u soudu v Moskvě

„Nadija Savčenková může čekat rozsudek v jakékoli výši,” řekl jeden z obhájců Mark Fejgin. Advokáti jsou prý připraveni využít jakékoli šance, i kdyby to bylo osvobození na základě toho, že je Savčenková známou osobou. Za její propuštění se přimlouval Brusel i Washington.

Měla navádět minometnou střelbu

Podle obžaloby Savčenková jako příslušnice dobrovolnického praporu bojujícího na straně vládních sil se separatisty úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů.

Ti v tu chvíli byli na kontrolním stanovišti separatistů. Ze tří ruských novinářů dva zemřeli. Žaloba tvrdí, že má o vině nezvratné důkazy.

Další soudní jednání jsou stanovena na 22., 29. a 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám