Hlavní obsah

Desetitisíce migrantů putují Evropou

Desetitisíce uprchlíků procházejí evropskými zeměmi při svém putování od hranic EU do vysněných azylových zemí Německa a skandinávských států. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo do Evropy už 467 tisíc migrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci kempují na hřbitově na srbskochorvatské hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Chorvatské hranice jich překročilo již 35 tisíc, uvedla tamější vláda. Asi 6200 jich už odjelo do Maďarska. V nejpřetíženějším přechodu na srbsko-chorvatských hranicích v Tovarniku zajistí Chorvati sanitaci, tekoucí vodu i zdravotní péči, což vše o víkendu chybělo.

Téměř 10 tisíc uprchlíků dorazilo během pondělí z Maďarska do Rakouska. Podle agentury APA to v úterý ráno oznámila rakouská policie s tím, že v nejbližších hodinách očekává příchod dalších asi 4500 migrantů přes hlavní hraniční přechod mezi Maďarskem a Rakouskem Hegyeshalom-Nickelsdorf. Mluvčí rakouské policie Helmut Marban oznámil, že maďarské úřady dopraví uprchlíky k rakouské hranici třemi vlaky. Odtud se migranti vydají pěšky na rakouské území.

Foto: David W Cerny, Reuters

Dítě uprchlíků v rakouském Nickelsdorfu

Podle koordinátora dopravy Klause Jägera budou pro migranty v Rakousku připraveny zvláštní vlakové soupravy a 50 autobusů, které je budou přesouvat dále k německé hranici. Většina migrantů chce přes Rakousko pokračovat dál do Německa. Železniční trať mezi Salcburkem a Mnichovem však zůstane až do 4. října obousměrně mimo provoz. Německé úřady se tím snaží bránit přílivu migrantů. Davy uprchlíků si ale našly další cesty do Německa, ať už s využitím jiných vlakových tras, po silnici či pěšky, napsala agentura Reuters.

Migranti ve Skandinávii

Do Dánska vstoupilo v uplynulých 15 dnech minimálně 12 400 migrantů. Do země přišli z Německa, jen každý desátý ale v Dánsku požádal o azyl. Většina běženců pokračuje pěšky, autobusy nebo po železnici dále do Švédska, Norska a Finska, uvedla agentura APA. Dánský Červený kříž sdělil, že za poslední týden požádalo v Dánsku o azyl sotva 600 migrantů.

Foto: David W Cerny, Reuters

Proud migrantů mířící z maďarského Hegyeshalomu do rakouského Niskelsdorfu

Naopak švédský imigrační úřad zaznamenal za minulý týden 6400 žadatelů o azyl, ve Finsku za stejnou dobu registrují 2800 a v Norsku 1240 lidí, kteří požádali o azyl.

Finsko, jež má proti Švédsku poloviční populaci, se podle expertů na migraci stává překvapivě oblíbenou cílovou zemí, protože Iráčané tam mají větší šance být uznáni za válečné uprchlíky než v jiných zemích. Helsinky totiž považují na rozdíl od Stockholmu bezpečnostní situaci v mnoha částech Iráku za neuspokojivou, uvedla DPA.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Migrant ve vlaku jedoucím z pohraničního makedonského města Gevgelija do Srbska.

Norský ministr zahraničí Börge Brende v úterý varoval, že uprchlická krize bude pokračovat a mohla by se dále prohloubit, pokud nebude nalezeno politické řešení, jak ukončit občanskou válku v Sýrii. Brende připomněl, že Oslo uzavřelo dohodu s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), že „v příštích třech letech přijme podstatné množství uprchlíků – ve skutečnosti sedm procent všech migrantů, o jejichž přijetí UNHCR požádal”.

Reklama

Výběr článků

Načítám