Hlavní obsah

Povinné kvóty EU nebudou, tvrdí komentář Financial Times

Evropská unie ustupuje od plánu na povinnou redistribuci migrantů. Ve svém komentáři v listu Financial Times (FT) to v neděli uvedl jeho bruselský zpravodaj Duncan Robinson. Odvolává se na připravovaný návrh dohody pro úterní jednání ministrů vnitra osmadvacítky, kde nejsou zmiňovány žádné konkrétní počty. Dovozuje z toho, že by se migranti měli přijímat na základě dobrovolnosti.

Foto: Ivan Vilček, Právo

U rakousko-slovenského hraničního přechodu Berg-Petržalka vznikl pro uprchlíky kontejnerový tábor.

Článek

Návrh tak zřejmě vychází vstříc Česku, Slovensku, Polsku či pobaltským státům, které se proti kvótám ostře staví od počátku.

V plánu na úterní zasedání se sice nezmiňuje schéma výpočtu přijímání migrantů, ale Lucembursko se jako předsednická země Unie pokouší za každou cenu co nejdříve zprostředkovat sjednání dohody, která má být klíčem k řešení současné zoufalé situace. Chce prokázat své politické kvality. Proto budou v pondělí jednat v Praze ministři zahraničí visegrádské skupiny s šéfem lucemburské diplomacie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Francie postoj nemění

Na přijetí systému kvót ale trvá Francie. V neděli to podle AFP prohlásil prezident François Hollande na závěr návštěvy Maroka. Pověřil ministra vnitra Bernarda Cazeneuva, aby na úterním jednání se svými protějšky z dalších zemí Unie princip kvót hájil.

„Dohlédneme na to, aby byl tento mechanismus účinný při jakýchkoli okolnostech, aby jednotlivé země dodržovaly své závazky a aby přijímání uprchlíků nebylo záležitostí stále stejných států,” prohlásil Hollande.

Ačkoli by kvóty mohly velké západoevropské země v čele s Německem prosadit pomocí většinového hlasování, snaží se o konsenzus. Snaží se tak předejít možné negativní reakci států z východu Unie, napsaly FT o rozkolu.

Systém kvót vychází ze složitého vzorce, který zahrnuje počet obyvatel, velikost země, její HDP, výši nezaměstnanosti a kolik už registruje žadatelů. Stávající výpočet je podle Robinsona tak či tak mrtvý a zřejmě ho nahradí princip dobrovolnosti.

Podle komentáře to ale mnoho nezmění na tom, kolik lidí nakonec v které zemi skončí, protože nejvíc jich stále zůstane v nejbohatších zemích, jako je Německo, zatímco Litva jich bude mít mnohem méně.

Sytém Unie potřebuje

Hlavně ale nebude možné brát systém rozdělení stávajících 120 000 uprchlíků jako precedent pro další podobné případy. Systém by měl vzniknout až později na základě dohody.

Robinson zmiňuje i úpravy plánu, že by evropské země musely platit pokutu za každého nepřijatého uprchlíka z dohodnutého počtu. Měla by činit 6500 eur místo původně navrhovaných 0,002 % HDP s tím, že odmítnout by šlo jen 30 procent z počtu. To ovšem naznačuje, že s nějakým závazným rozdělením se stále počítá.

Úterní jednání ministrů vnitra EU, které by mělo otázku kvót řešit, bude předcházet mimořádnému unijnímu summitu k migraci, který je svolán na středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám