Hlavní obsah

Volby v Řecku jasně vyhrála Tsiprasova SYRIZA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řečtí voliči v nedělních předčasných parlamentních volbách vrátili k moci levicovou stranu SYRIZA, přestože se její šéf a bývalý premiér Alexis Tsipras v létě v rozporu s původními sliby podrobil přísným podmínkám evropských věřitelů. SYRIZA po sečtení 99,44 procenta hlasů získala 35,47 procenta, mnohem více, než odhadovaly předvolební průzkumy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tsipras a jeho příznivci oslavují po vyhlášení výsledků volebVideo: Reuters

 
Článek

Konzervativní soupeř Nová demokracie (ND) už přiznal porážku."Volební výsledek vypadá jasně, SYRIZA a pan Tsipras vítězí," uvedl podle tiskových agentur šéf ND Vangelis Meimarakis. "Gratuluji mu a vyzývám ho, aby vytvořil vládu," dodal.

Tsiprasova strana uvedla, že rychle vytvoří staronovou vládu s Nezávislými Řeky, kteří mají 3,69 procenta. Zisk 35,47 procenta Tsiprasově straně zajišťuje 145 ze 300 křesel v parlamentu, což je jen o čtyři méně, než získala v lednových volbách. S Nezávislými řeky bude mít 155 křesel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nezávislí Řekové už oznámili, že se s Tsiprasovou stranou opět spojí do koalice.

Foto: Fotis Plegas G, Reuters

Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras

ND se 28,09 procenta získaných hlasů má jen 75 poslanců, uvedlo ministerstvo vnitra na své webové stránce. Vítězná strana získává bonus v podobě 50 mandátů navíc.

Na třetím místě znovu končí neonacistický Zlatý úsvit se ziskem 6,99 procenta. Socialistická strana PASOK získává 6,28 procenta a řečtí komunisté (KKE) mají 5,55 procenta.

Nedělních voleb se zúčastnilo 56,5 procenta oprávněných voličů, tedy méně než v lednu, kdy Tsiprasova SYRIZA zvítězila při volební účasti 63,6 procenta.

Vláda do tří dnů

"Před námi se otevírá cesta práce a velkého úsilí," napsal Tsipras na síti Twitter. Podle lidí z jeho strany Tsipras předpokládá, že by měl mít vládu vytvořenou do tří dnů.

Mluvčí Tsiprasovy strany ujistila, že SYRIZA bude uskutečňovat podmínky červencové dohody s mezinárodními věřiteli, ale bude s nimi také dál tvrdě vyjednávat. "Toto je začátek bitvy," uvedla s odkazem na další jednání o podobě uskutečňování dohody.

Do parlamentu se podle průběžných výsledků dostanou ještě Nezávislí Řekové, kteří mají nyní asi 3,7 procenta hlasů. Dále by tam měla být centristická strana To Potami a Centristická unie. Lidová jednota, která se před volbami odštěpila od SYRIZY, zůstává těsně pod tříprocentní hranicí pro vstup do parlamentu.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu. Díky němu by země měla během tří let dostat až 86 miliard eur (2,3 biliónu Kč), SYRIZA se ale stala terčem kritiky veřejnosti za porušení slibů, že skoncuje s ekonomickými škrty a tržními reformami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám