Hlavní obsah

Budapešť hájí svůj postup vůči běžencům tvrdou kritikou ostatních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Bukurešť

Mezi Budapeští a Bukurešti v neděli pokračovala ostrá diplomatická přestřelka, kterou vyvolává maďarský plán na vybudování ochranného plotu na hranicích mezi oběma zeměmi. Zábrany, které už stojí na maďarských hranicích se Srbskem a Chorvatskem, mají uchránit Maďarsko před mohutným proudem běženců mířících na západ Evropy přes Balkán.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Rumunský ministr zahraničí Bogdan Aurescu v sobotu o budování plotu prohlásil, že jde o "autistický a nepřijatelný čin", který porušuje ducha Evropské unie. Rumunsko je členem EU, ale na rozdíl od Maďarska nikoli schengenského prostoru, i když se k němu chce připojit.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjartó v neděli na rumunskou kritiku tvrdě reagoval. "Čekali bychom víc zdrženlivosti od ministra zahraničí státu, jehož premiér čelí trestnímu stíhání," prohlásil Szijjartó s narážkou na osud předsedy rumunské vlády Victora Ponty, který byl minulý týden po několikaměsíčním vyšetřování obžalován z korupce, padělání listin a praní špinavých peněz.

Pondělní „konzultace”

"Jsme stát s více než tisíciletou historií, během níž jsme museli bránit nejen sami sebe, ale mnohokrát i celou Evropu. Právě to se děje i teď, ať se to rumunskému ministru zahraničí líbí nebo ne," řekl Szijjartó. Jeho úřad si na pondělí pozval rumunského velvyslance v Budapešti ke "konzultacím".

Szijjartó se už v minulých dnech rozhádal s kolegy z Chorvatska, Itálie a Řecka. Záhřeb v sobotu obvinil z ostudného chování a ohrožování maďarské svrchovanosti, řecká vláda podle maďarského ministra lže a italská by se měla víc zabývat svými vlastními problémy, než kritikou maďarského postupu.

Na výtky médií v neděli Szijjartó odpověděl, že v nynější situaci není místo pro diplomatické zdvořilosti. "Budu dál používat ostrá slova, kdykoli bude naše země bezdůvodně napadena," řekl novinářům maďarský ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám