Hlavní obsah

Maďarsko pohrozilo, že zablokuje vstup Chorvatska do Schengenu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko by mohlo zablokovat vstup Chorvatska do schengenské zóny, pokud Záhřeb nebude bránit vnější hranice Evropské unie. V sobotu to uvedl poradce premiéra Viktora Orbána a šéf parlamentní frakce maďarské vládní strany FIDESZ Antal Rogán.

Foto: MTI

Žiletkový drát na maďarsko-chorvatské hranici

Článek

„Pokud Chorvatsko nebrání hranice, můžeme říct, že není připraveno ke vstupu do Schengenu. Podmínkou vstupu je, že se země zaváže bránit vnější hranice Evropské unie,“ uvedl Rogán pro rozhlasovou stanici InfoRádió.

Chorvatsko ostře kritizoval rovněž maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. „Chorvatsko ponechalo Maďarsko na holičkách. Místo toho, aby se o uprchlíky postarali, posílají je přímo do Maďarska. Co je to za evropskou solidaritu?,“ položil řečnickou otázku šéf maďarské diplomacie na tiskové konferenci.

Chorvatsko navzdory maďarské kritice dál posílá migranty k hranicím Maďarska. Od pátku jich překročilo chorvatsko-maďarské hranice přes deset tisíc. Maďarsko-chorvatské vztahy jsou napjaté po noční akci chorvatských policistů, kteří doprovázeli vlak s migranty až na maďarské území. Budapešť označila za nepřípustné, že ozbrojení chorvatští policisté vstoupili na území Maďarska.

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarsko začalo s výstavbou ostnatého plotu podél hranic s Chorvatskem

Reklama

Výběr článků

Načítám