Hlavní obsah

Pětiletá dívka zahynula, když se převrhl člun se syrskými migranty

Atény

Severně od řeckého ostrova Lesbos se v noci na sobotu převrhl člun se syrskými uprchlíky, oznámila řecká tisková agentura ANA. Pětiletá dívka tragédii nepřežila. Nejméně třináct dalších osob se pohřešuje.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Syřanka s dítětem vystupuje z gumového člunu na Lesbu.

Článek

Řecká pobřežní hlídka zachránila jedenáct osob z převrženého člunu a po dalších pátrá. Mezi zachráněnými je další dítě a podchlazený muž.

Pětileté děvče bylo nalezeno na pobřeží bez známek života a v nemocnici konstatovali jeho smrt.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Dánští a izraelští dobrovolníci táhnou přeplněný gumový člun k pobřeží Lesbu.

„Řekli nám, že na člunu bylo celkem 26 lidí,” uvedla mluvčí pobřežní stráže k počtu  obětí a pohřešovaných.

Podle agentury DPA zachytila v sobotu řecká pobřežní hlídka nouzové signály plavidla s 200 uprchlíky, které postihla porucha jihozápadně od poloostrova Peloponés. Loď směřující do Itálie byla odtažena do řeckého přístavu Kalamata.

Další dětská oběť

V pátek se u tureckých břehů potopil jiný člun s uprchlíky mířícími do Řecka. Neštěstí připravilo podle tureckých úřadů o život čtyřleté syrské dítě. Dětské oběti poutají pozorniost od začátku září, kdy bylo na turecký břeh vyplaveno tělo tříletého Ajlana Kurdího.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Migranti na přeplněných gumových člunech u Lesbu

Podle Ankary od počátku uprchlické krize turecké úřady zachránily v Egejském moři 53 200 uprchlíků. Téměř tři sta jich ale utonulo.

Cesta na nestabilních člunech po moři do Řecka je s blížícím se podzimem značně riziková, a běženci se proto v poslední době snaží dostat do Řecka spíš po souši pěšky nebo v autobusech z Istanbulu.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Halda vyfouklých gumových člunů na Lesbu

Turecké síly proto začaly už v polovině týdne u hranic nedaleko města Edirne (historicky Drinopol), ležícího dvacet kilometrů od hranice s Bulharskem a Řeckem, stavět zátarasy. V okolí města vznikly stanové tábory, v nichž uprchlíci přespávají. Podle agentury AFP v okolí města táboří zhruba dva tisíce migrantů.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Migranti u tureckého města Edirne

Zachránění u Libye

Nejméně 750 uprchlíků na třech lodích u libyjských břehů zachránil v sobotu tým Lékařů bez hranic. Agentuře AFP to řekl mluvčí této humanitární organizace, podle něhož záchranná akce pokračuje.

Záchranáři podle mluvčího pomohli více než 750 lidem, kteří směřovali do Evropy na trojici malých člunů. Do bezpečí je dostali po páté hodině ranní SELČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám