Hlavní obsah

Norsko zavede hraniční kontroly, pokud se počty běženců zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko je připraveno znovu zavést hraniční kontroly, pokud počet běženců mířících do země prudce vzroste, uvedl norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen. Země sice není členem Evropské unie, je ale součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Foto: Profimedia.cz

Norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen

Článek

"Záležet to bude na počtech příchozích. Pokud výrazně porostou nebo pokud budeme mít dojem, že nemáme dostatečnou kontrolu vstupních bodů, pak budeme muset zavést pohraniční kontroly. Neustále to zvažujeme," řekl Anundsen. Ministr současně kritizoval Švédsko za to, že podle něj nedostatečně pečlivě přistupuje k registraci přicházejících migrantů.

Do severských států míří desítky tisíc běženců ze Sýrie, Iráku a dalších zemí, cílem pro většinu z nich je Švédsko, které je známo svou otevřenou azylovou politikou. Výrazný nárůst počtu běženců ale zažívají i švédští sousedé Norsko a Finsko.

Původní norské odhady počtu azylantů pro letošní rok předpokládaly 11 tisíc žádostí o azyl, upravené propočty ale počítají až s počtem 20 tisíc žádostí. Odhady změnilo i Finsko, které v letošním roce očekává příjezd až 30 tisíc běženců. Švédské úřady předpokládají nejméně 74 tisíc azylových žádostí do konce letošního roku.

Finsko, kam běženci míří ze Švédska přes Laponsko, již ohlásilo zpřísnění namátkových hraničních kontrol, zavést plné hraniční kontroly se Švédskem zatím nechce. Finsko se v Laponsku u švédských hranic chystá vybudovat centrální sběrný tábor, ve kterém bude registrovat běžence přicházející ze Švédska.

Reklama

Výběr článků

Načítám