Hlavní obsah

Černý Petr na základních školách v Haagu končí, kvůli diskriminaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Základní školy v Haagu od letoška přestanou uctívat tradici Černého Petra, který vystupuje po boku svatého Mikuláše jako černoch bavící děti. Oznámil to ve čtvrtek podle agentury Reuters školský úřad třetího největšího nizozemského města s poukazem na možnou diskriminační postavu sváteční postavy. Rasově diskriminační vyznění nizozemské tradice na konci srpna kritizovala i OSN.

Foto: Profimedia.cz

Černý Petr nosí v Nizozemsku dárky se svatým Mikulášem.

Článek

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace vyzval Nizozemsko ke změně tradice, protože líčení na černo prý mnozí černoši vnímají jako připomínku otroctví.

Na zrušení tradice Černého Petra už podle Reuters v posledních letech přistoupilo několik jednotlivých škol, ale tentokrát se opatření týká 160 škol najednou s desítkami tisíc žáků. Do tří let mají být černé postavy nahrazeny vizuálně neutrálními pobočníky nizozemské obdoby Santa Clause.

Základní školy nemají diskriminovat na základě například rasy, zdůvodnil ve čtvrtek krok haagský školský úřad. "Svatý Mikuláš je oslavou pro všechny děti. Cílem je oslava, jejíž součástí se cítí být všichni," dodal úřad.

Černý Petr (Zwarte Piet) je v Nizozemsku pobočníkem (bílého) svatého Mikuláše, jemuž pomáhá rozdávat dětem dárky. Podle legendy prolézá s dárečky komínem do krbu.

Pravděpodobně proto na sebe i bělošští účinkující berou podobu černochů v barevném historickém kostýmu.

Podle Reuters tvoří lidé afrického nebo afro-karibského původu zhruba šest procent nizozemské populace. Jde především o dědictví koloniální minulosti Nizozemska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám