Hlavní obsah

Bulharsko vyšle na hranici další vojáky, zpřísnilo tresty na převaděčství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulharsko posílí na hranici s Tureckem přítomnost armády, aby se vyhnulo případnému náporu uprchlíků, se kterým se potýkají sousední země, oznámil ve čtvrtek ministr obrany Nikolaj Nenčev. Týž den schválil parlament zpřísnění trestů za převaděčství z tří na dvanáct let.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Migranti u tureckého města Edirne u hranic s Bulharskem a Řeckem demonstrují za vstup do EU

Článek

„Situace (kolem imigrantů) se za poslední dny změnila a je těžké předvídat, kudy se vlna uprchlíků vydá. Takže zůstáváme připraveni,” řekl Nenčev v bulharském rádiu BNR.

K hranicím s Tureckem poslala bulharská vláda vojáky už dříve, aby pomohli s ostrahou. Nyní jich je tam asi 50, do konce týdne se jejich počet zvýší na 100 a celkový počet vojáků se může zvýšit v případě potřeby až 1000, sdělil policejní prezident. Kromě toho byly na některých úsecích hranice postaveny ploty.

Bulharsko k posílení ostrahy hranic sáhlo po zprávách, že stovky syrských uprchlíků strávily noc pod širým nebem v Turecku v místě, které je v blízkosti řeckých i bulharských hranic.

Za posledních 25 hodin se turecko-bulharskou hranici pokusilo překročit  660 uprchlíků, ale podle policie se dobrovolně vrátili, když viděli, že hranice je ostře střežená.

Přísnější tresty

Lidové shromáždění schválilo dodatky k trestnímu zákoníku, mezi nimiž je zvýšení trestu odnětí svobody za pašování lidí až na 12 let z dosavadního maxima tří let. Pašeráci a jejich spolupachatelé mohou kromě toho dostat i pokutu ve výši až 30 tisíc leva (416 tisíc korun), což je třikrát více než doposud.

Bulharské ministerstvo vnitra už dříve sdělilo, že od začátku roku bylo na hranicích či ve vnitrozemí zadrženo kolem 17 tisíc nezaregistrovaných uprchlíků. Policie nedávno zatkla několik Bulharů zapojených do bulharsko-maďarské pašerácké bandy. Vláda v Sofii se teď snaží proti lidem zapojeným do této trestné činnosti zasáhnout razantněji.

Bulharsko je členem Evropské unie, ale není součástí schengenského systému volného pohybu osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám