Hlavní obsah

Stovky krajanů se chtějí vrátit z Ukrajiny, konzuláty musely posílit

Kyjev

Na českých konzulárních úřadech na Ukrajině pracují v tomto a příštím týdnu posily z ministerstev zahraničí a vnitra ČR. Jejich úkolem je uspíšit vyřizování stovek krajanských žádostí o přesídlení do České republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanec ČR na Ukrajině Ivan Počuch

Článek

Český velvyslanec Ivan Počuch ve čtvrtek řekl, že bez pomoci z pražských ministerstev by zájemci vzhledem k počtu žádostí mohli přijít na řadu až příští rok v květnu.

Žádosti přijímají konzulární pracoviště v Kyjevě a ve Lvově, ministerstvo zahraničí v Praze má lhůtu 90 dnů na jejich prověření a ministerstvo vnitra dvojnásobnou lhůtu na jejich vyřízení, upozornil Počuch. Vzhledem k vysokému počtu žadatelů se zastupitelský úřad snaží lhůty „nadstandardními prostředky” co nejvíc zkrátit, dodal velvyslanec.

Na neúměrné dlouhé termíny vyřizování krajanských žádostí upozornil v telefonickém rozhovoru Borys Iljuk, předseda Rady černobylských krajanů při Sdružení Čechů z Volyně. „Na krajany z východu se v nynější uprchlické krizi zapomíná,” stěžoval si.

Podle jeho informací mohou být žádostí tři až čtyři tisíce. „Dveře by se zavírat neměly,” poznamenal Iljuk.

Prezident Miloš Zeman loni na podzim v souvislosti se žádostí 232 českých krajanů o návrat do vlasti vyjádřil hlubokou nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle něj nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. V médiích se spekulovalo i o tom, že požadoval Počuchovu výměnu. Ministerstvo zahraničí se ale za velvyslance postavilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám