Hlavní obsah

Buďte připravení chránit hranice, vyzvala chorvatská prezidentka armádu

Tovarnik/Záhřeb/Lublaň
Aktualizováno

Chorvatská prezidentka ve čtvrtek kvůli množství přicházejících migrantů vyzvala ke zvýšení připravenosti armády k ochraně hranic. Do země dnes dorazilo přes 8900 běženců, uvedlo ministerstvo vnitra. Velká část jich je ve východochorvatském Tovarniku, kde čekají, až je autobusy odvezou. Odpoledne jich několik stovek prorazilo policejní kordón a chtěli se dostat k autobusům. Několik běženců bylo v tlačenici zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci v Chorvatském TovarnikuVideo: Reuters

 
Článek

Když dav skandující „Chceme projít” prorazil kordón, povalil mnohé ženy a děti.

Situaci se Chorvatům podařilo zvládnout, když uprchlíkům, kteří pokračovali pěšky, slíbili, že je po registraci na konci Tovarniku převezou do sousedního Ilače. Mnozí to však odmítli, protože se chtěli dostat do nejbližšího většího města Vinkovci, které je železniční křižovatkou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chorvatsko se po uzavření maďarsko-srbské hranice potýká s nebývalým náporem migrantů mířících dále do EU. Ve čtvrtek do Chorvatska dorazilo na 7200 běženců,  uvedlo chorvatské ministerstvo vnitra. Největší nápor nese Tovarnik, kde asi 5000 lidí čeká na přepravu do Záhřebu.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatští policisté hlídkují u davu uprchlíků čekajících na autobusy v Tovarniku.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Běženci u autobusů v Tovarniku, odkud je mají autobusy odvézt dál na západ.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvati dohlížejí na nastupování migrantů do autobusu v Tovarniku

V jednatřicetistupňovém vedru není v Tovarniku dostatek vody a jídla, chybí i stín a toalety, uvedl zpravodaj televize Channel 4. Asi 250 lidí vzdalo dlouhé čekání na vlak a ve 12.50 se rozhodli opustit Tovarnik pěšky. Policie je asi po 70 metrech zastavila a donutila je, aby se vrátili. Koleje, po nichž šli, zablokovala.

Odpoledne Chorvaté vypravili pro uprchlíky autobusy. Odváželi je od 14.00. Nastupování však probíhalo velmi pomalu, protože se policisté snažili dav usměrňovat, což uprchlíky pobouřilo a rozhodli se na parkoviště proniknout silou.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Během tlačenice při nástupování do autobusů v chorvatském Tovarniku bylo zraněno několik lidí.

Mnohým také vadilo, že nevěděli, kdy odjedou, protože podmínky v Tovarniku byly velmi špatné.

Zoufalé podmínky

Červený kříž a OSN se pro běžence snaží zajistit vodu i toalety.

Vukovarsko-sremský župan Božo Galić označil situaci v Tovarniku za humanitární katastrofu a varoval, že vláda není připravena přijmout velké množství uprchlíků, kteří míří ze Srbska do Chorvatska.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Utečenci čekají ve chorvatské obci Tovarnik.

Ráno bylo v Tovarniku 4000 až 5000 běženců, kteří obléhají tamní nádraží. Další imigranti stále přicházejí, napsal na Twitteru novinář Siniša Puktalović. „Uprchlíci přicházejí do Chorvatska přes několik hraničních přechodů,” sdělila policie v prohlášení.

Připravenost armády

Chorvatský ministr zdravotnictví Siniša Varga uvedl, že země v následujících dvou týdnech očekává až 20 tisíc uprchlíků. Milanović už dříve slíbil pomoc a volný průchod do západní Evropy, ale varoval, že Chorvatsko má jen omezenou kapacitu pro přijímání uprchlíků.

V podvečer vyzvala chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová armádu, aby se připravila k ochraně hranic. Uvedl to deník Večernji list s odvoláním na zdroje z prezidentské kanceláře. Hlava státu také připravuje na přelom týdne svolání rady pro národní bezpečnost.

Protesty v Záhřebu

První vlak s asi 800 imigranty dorazil do Záhřebu ráno. Část jich ubytovali v záhřebském hotelu Porin, kde obvykle přebývají žadatelé o azyl. Na jeho terase protestovali, křičeli freedom a vyvěsili transparent s nápisem Volný průchod,“ uvedl web rádia B92.

Podle BBC je problém to, že chorvatské vedení požaduje, aby si lidé požádali o azyl, jinak je budou považovat na ilegální imigranty.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatský policista hovoří s migrantem v Tovarniku.

Obavy Slovinců

Na příliv imigrantů se chystá i Slovinsko, které je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob a sdílí hranice také s Rakouskem, Itálií a Chorvatskem. Lublaň proto od čtvrtka podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

Foto: David Ryneš, Novinky

O uprchlické krizi dnes jednal chorvatský premiér Milanović s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem a slovinským premiérem Miro Cerarem v Lublani. Faymann po schůzce řekl: „Musíme se s tímto problémem vypořádat tam, kde začínají vnější hranice (EU).”

Slovinský premiér Cerar dodal, že jeho země přijme žadatele o azyl, ale nehodlá vytvořit „koridor” pro uprchlíky, aby mohli přes Slovinsko přejít do Rakouska.

První uprchlíci se ve čtvrtek dostali na chorvatsko-slovinskou hranici na přejezdu Bregana-Naselje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám