Hlavní obsah

Jed zasetý diktaturou působí dlouho, kritizují Němci postoj Čechů a Slováků k běžencům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země jako Česko či Slovensko ukazují ohledně migrační krize nedostatek solidarity a společné evropské odpovědnosti, píší německá média. Tato odpovědnost se však nedá podle nich vynutit silou, jinak hrozí rozštěpení Evropské unie. Trnem v oku je jim mimo jiné výrok prezidenta Miloše Zemana, který běžencům vzkázal, že v Česku nejsou vítáni.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Migranti vlakem míří do uprchlického střediska v Hanau, vzdáleného asi 30 kilometrů od Frankfurtu.

Článek

"V Maďarsku, v Česku, na Slovensku a v Polsku je obrovský odpor vůči běžencům. Většina lidí tam je proti přijímání uprchlíků, panuje tam strach z cizinců," uvedla v komentáři televize n-tv.

"Lze to přirovnat k situaci ve východoněmeckých spolkových zemích. Stejně jako tam chybí obyvatelům Česka a Slovenska zkušenost s cizinci. Na Slovensku tvoří jen 1,4 procenta obyvatel, v Česku to jsou čtyři procenta, z toho jen 0,1 procenta muslimů," dodala televize.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Deník Süddeutsche Zeitung vnímá obavy středoevropských zemí z přistěhovalců jako důsledek rozdělení Evropy železnou oponou. "Ukazuje se, že jed, který zasela desetiletí diktatury a oddělení od zbytku světa, působí déle, než se všichni obávali," uvedl list.

Merkelová versus Zeman

Německá média si opakovaně všímají vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana, který běžencům vzkázal, že je nikdo nezval a že nejsou v zemi vítáni. Srovnávají ho přitom s postojem německé kancléřky Angely Merkelové, která ukazuje vůči uprchlíkům vstřícnost.

"Proti výroku Angely Merkelové 'zvládneme to' zaznívá z východu EU opačný pokřik a Zeman je jen jedním z mnoha, kteří ho šíří. Zní: Bojte se," napsal list Süddeutsche Zeitung.

Média však varují před snahami vynutit si od středoevropských zemí souhlas s rozdělením běženců v Evropské unii, jak se o to pokusil například německý ministr vnitra Thomas de Maiziére svým výrokem o krácení peněz z unijních fondů.

"Pocit zodpovědnosti se nedá vynutit pokutami. A vlády ve střední Evropě, které jsou pod tlakem populistů, nepřistoupí na nic, co by vypadalo jako porážka," upozornily Süddeutsche Zeitung.

I vstřícné hlasy

Podle n-tv sice je možné prosadit rozdělování běženců jen na základě souhlasu většiny evropských zemí, vážně by to ale poškodilo EU. "U témat podobné závažnosti je pravidlem jednomyslný souhlas," upozornila televize.

Přestože si média v Německu všímají zejména odmítavého postoje středoevropských politiků k přijímání běženců, ohlas zaznamenaly i vstřícné hlasy k přistěhovalectví. Televize n-tv v této souvislosti oceňuje petici českých vědců proti xenofobii, k níž se připojilo na 10 000 lidí. Televize ARD si zase všímá toho, jak čeští dobrovolníci nabízejí pomoc uprchlíkům, kteří míří vlakem přes Prahu do Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám