Hlavní obsah

Ázerbájdžán prý zrušil Teličkovi oficiální část jeho návštěvy

Brusel/Baku

Český poslanec Evropského parlamentu za hnutí ANO Pavel Telička odložil chystanou čtvrteční cestu do Baku, protože mu ázerbájdžánské úřady dnes zrušily oficiální část návštěvy. Baku to podle Teličky zdůvodňuje rezolucí EP z minulého týdne, která kritizuje porušování lidských práv v Ázerbájdžánu a jejímž byl Telička spoluautorem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Článek

Rozhodnutím ázerbájdžánské strany Telička přišel o možnost rozhovorů s oficiálními partnery a také o návštěvu politických vězňů, která závisí na souhlasu úřadů, vysvětlila v tiskovém prohlášení jeho bruselská kancelář.

Cestu, která byla plánovaná několik měsíců předem, chtěl Telička využít k setkání s vedením parlamentu a zástupci exekutivy i s představiteli demokratické opozice, disidenty a politickými vězni.

Rezoluce EP odsuzuje "nevídané represe proti občanské společnosti v Ázerbájdžánu". Vyzvala evropské představitele, aby zvážili sankce vůči všem politikům, funkcionářům a soudcům zapojeným do politického pronásledování. Rezoluce byla schválena krátce po nedávném rozsudku nad ázerbájdžánskou opoziční novinářkou Chadídžou Ismailovou, která se zasazovala o odhalování korupce ve vládních kruzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám