Hlavní obsah

Maďarsko vyhostilo první desítku migrantů, kteří nelegálně překročili hranice

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Szeged
Aktualizováno

Soud ve městě Szeged ve středu odpoledne rozhodl o vyhoštění Iráčana z Bagdádu, který nelegálně překonal bariéru postavenou na srbsko-maďarské hranici. Ve středu večer pak rozhodl o dalších devíti migrantech. Jedná se o vůbec první desítku vyhoštění od úterního zpřísnění posuzování ilegálního překročení maďarských hranic. Rozsudek je pravomocný. Iráčan nesmí rok překročit hranice Maďarska.

Foto: MTI

Iráckého migranta přivádějí k maďarskému soudu

Článek

Agentura MTI uvedla, že Iráčan překonal bariéru v úterý ráno společně se svým bratrem a dostal se nelegálním způsobem na území Maďarska. Obviněný musí zaplatit náklady na soudní řízení ve výši devatenáct tisíc forintů (1700 Kč).

"Jde o vzkaz ostatním potenciálním pachatelům, aby se tohoto trestného činu nedopouštěli," řekl k prvnímu verdiktu soudce Krisztián Kemenes, jehož citovala agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžalovaný během 80minutového soudního jednání uvedl, že nevěděl, že nepovolený přechod hranic je trestným činem. Soudce jeho argument odmítl s tím, že "neznalost zákona neomlouvá" a že ho to mělo napadnout, když na hranici viděl čtyřmetrový plot z žiletkového drátu. Muž chvílemi plakal, uvedla ČTK.

Szegedský soud poté večer rozhodl o vyhoštění dalších devíti migrantů, kteří nelegálně překročili srbsko-maďarskou hranici. „Bylo mezi osm mužů a jedna žena. Byli vyhoštěni ze země na jeden až dva roky,“ uvedla agentura MTI.

Pětina ilegálů byly děti

Od úterý bylo obviněno dalších 35 lidí z nelegálního překročení srbsko-maďarské hranice. Mluvčí prokuratury Čongrádské župy Ferenc Szanka uvedl, že před soud budou v nejbližším čase postaveni další čtyři občané Iráku. „Všichni budou souzeni za nelegální přechod hranice, kterého se dopustili v úterý ráno u obce Röszke,“ dodal mluvčí.

Maďarská policie zadržela v úterý celkem 316 migrantů, kteří nelegálně překročili hranice. Pětina z nich byly děti. Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi, uvedl, že od středeční půlnoci bylo za nelegální překročení hranice zadrženo dalších 203 osob.

O azyl v Maďarsku požádalo legální cestou 94 migrantů. „Byli mezi nimi občané Afghánistánu, Sýrie, Pákistánu, Iráku, Bangladéše a Konga,“ uvedl Bakondi. Zatím bylo odmítnuto 48 žádostí, ostatní jsou ve stadiu řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám