Hlavní obsah

Maďaři prý donutili novináře smazat záznam, jak na uprchlíka útočí policejní pes

Budapešť

Maďarská policie prý na hranici se Srbskem krátce zadržela kameramana agentury AP a donutila ho smazat záznam, na němž policejní pes údajně srazil k zemi uprchlíka. Maďarská vláda ale toto obvinění zpochybňuje. Policie prý záznam jen chtěla vidět, ke smazání fotografa nenutila.

Foto: Muhammed Muheisen, ČTK/AP

Syrský uprchlík v kukuřičném poli u obce Röszke

Článek

Údajný incident se stal v sobotu večer, když kameraman AP Luca Muzi filmoval migranty, kteří přes kukuřičné pole nedaleko maďarského města Röszke překročili hranici se Srbskem. Proti uprchlíkům zakročili policisté a jeden z nich nechal na jistého Syřana zaútočit psa s košíkem na čumáku. Pes muže, který křičel "Prosím, prosím, jsem uprchlík," povalil, tvrdí Muzi.

Toho, že vše filmuje, si všiml jeden z policistů a nedovolil mu odejít. Novinář pak už nesměl zatelefonovat ani svým nadřízeným, ani kolegům na místě. Policisté Muziho odvedli na tmavé místo u registračního centra pro uprchlíky a požádali ho, aby jim ukázal, co má nahrané. Pak mu nařídili, aby záznam smazal. Muzi takto přišel o výsledek dvoudenní práce v Srbsku a Maďarsku. Říká, že se cítil být v nebezpečí, protože poblíž byli psi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Psi prý jen štěkali

Agentura AP poslala protestní dopis mluvčímu maďarské vlády Zoltánu Kovácsovi. Chování policistů v něm označila za "nepřijatelné" a uvedla, že novináři "by měli mít možnost pokrývat události, aniž by riskovali fyzické násilí a nemuseli se bát, že vláda zničí legálně získaný materiál".

Kovács s odvoláním na policejní zprávu Muziho líčení událostí zpochybnil. Řekl, že policisté jen chtěli, aby jim novinář ukázal, zda jsou na některých záběrech, na což prý mají právo. Když zjistili, že tam nejsou, nic ho mazat nenutili. "Psi mohou štěkat - jsou cvičeni k tomu, aby odstrašovali a trochu naháněli strach, ale s jistotou neútočili," tvrdí Kovács.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám