Hlavní obsah

Slovensko zadrží nelegální migranty, oznámil premiér Fico

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovensko bude zadržovat migranty, kteří nelegálně vstoupí na jeho území, oznámil v úterý premiér Robert Fico. Země současně žádá svolání mimořádného summitu Evropské unie, který by rozhodl o dalším postupu při řešení migrační krize. Fico v této souvislosti znovu zopakoval, že Bratislava je proti přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Každý jeden migrant, který nelegálně překročí hranici Slovenské republiky, bude zadržen,“ uvedl Fico. Země tak začne uplatňovat stejně tvrdý postup vůči imigrantům jako sousední Maďarsko.

Předseda slovenské vlády upozornil, že 90 procent běženců jsou ekonomičtí migranti, kteří neutíkají před válkou. Jen v noci na úterý zadržela slovenská policie desítky migrantů a tři převaděče. „Vrátíme je do Maďarska,“ dodal.

Premiér kritizuje Unii za to, že není schopna řešit současnou migrační krizi na nejvyšší úrovni. „Považuji za směšné, že pokud se jednalo o Řecko a banky, dokážeme se setkat okamžitě, ale pokud se jedná o největší humanitární krizi od konce druhé světové války, nikdo nechce summit svolat,“ řekl.

Nechuť EU ke svolání summitu

Jedním z důvodů této nechuti je podle něj to, že se nedokážou na summitu prosadit povinné kvóty na přijímání uprchlíků a také že nikdo „nechce slyšet pravdu“. „Pravda spočívá v tom, že někdo podporuje občanskou válku v Sýrii, v zemi odkud pochází největší počet migrantů. Je to pravda o tom, co se stalo v Libyi, kdo bombardoval Libyi a kdo likvidoval tamní režim. Těmto zemím se pak velmi těžko moralizuje,“ uvedl Fico.

Předseda slovenské vlády opětovně odmítl povinné kvóty na přidělování migrantů. „Slovensko nepatří mezi země, kde migranti chtějí zůstat. Letos nám naordinují dva tisíce, příští rok pět tisíc, pak deset tisíc a najednou tady budeme mít 40 až 50 tisíc muslimů,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám