Hlavní obsah

Na kvótách pro uprchlíky se unijní ministři nedohodli

– Brusel • Aktualizováno

Ani po několika hodinách jednání nenašli ministři vnitra zemí Evropské unie shodu na způsobu přerozdělování azylantů mezi jednotlivými státy. Potvrdil to slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Podle šéfa diplomacie předsednického Lucemburska Jeana Asselborna plán na přerozdělení 120 000 migrantů podpořila většina členských zemí.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarští vojáci dohlížejí na průchod migrantů ze Srbska u vesnice Röszke.

Článek

"Závěry (ministerské) rady v tomto smyslu nebyly přijaté," řekl Kaliňák. Odmítl tak několik hodin stará slova svých kolegů z Německa a Francie Thomase de Maizièrea a Bernarda Cazeneuva, že byla nalezena rámcová či předběžná dohoda.

"Ke konsensu nedošlo, bylo víc zemí, které nesouhlasily. Nebyli jsme to jen my nebo Česká republika, ale i další země," řekl novinářům Kaliňák.

Jednání budou ale podle Asselborna pokračovat s tím, že rozhodnout by se mělo na další ministerské schůzce 8. října. Slovenský ministr je stejně jako jeho český kolega Milan Chovanec přesvědčen, že o otázce kvót by jako o politickém tématu měl rozhodovat summit EU.

"Když i ostatní ministři vnitra říkají, že toto téma je o Evropské unii, musí o něm hovořit lídři evropských zemí. To je podle mne rozhodující," míní Kaliňák.

Snaha "obejít summit" je podle něj projevem "strachu z pravdy" ze strany některých členských zemí.

Schůzku premiérů a prezidentů evropské osmadvacítky může svolat předseda těchto jednání Donald Tusk. Ten dal už před pondělní ministerskou radou najevo, že tak učiní, pokud nebude pro návrhy Evropské komise jasná podpora.

Chovanec už večer s českými novináři nehovořil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám