Hlavní obsah

Rakousko povolalo armádu a zavede kontroly na hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouská vláda pověřila armádu, aby pomohla policii zvládat na hranicích uprchlickou krizi, uvedla agnetura APA s odkazem na oznámení kancléře Wernera Faymanna. O asistenci příslušníků armády požádalo rakouské ministerstvo vnitra. Situace v Burgenlandsku je nezvladatelná. Země se také rozhodla, že obnoví kontroly na hranicích s Maďarskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce běženců strávily noc na rakousko maďarské hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Nasazeno má být 2200 vojáků. Faymann řekl, že těžiště činnosti armády nebude spočívat v kontrole hranic, ale v humanitární práci ve vnitrozemí. V případě potřeby ale může být nasazena i na hranicích. Faymann zdůraznil, že klíčové je zvládnutí humanitárních otázek a dodal, že „právo na azyl nadále platí”.

Armáda pomáhá vnitru od pondělí. Připravuje pro uprchlíky 4000 jídel a poskytuje stany pro tábory v Horních Rakousích a Salcbursku a 600 polních lůžek v bývalém domovu pro seniory v Lainzu. Na hranicích s Maďarskem v Nickelsdorfu staví 41 velkých stanů pro dvacet až čtyřicet lidí s celkem 300 polními lůžky. Dalších osmdesát stanů s 1100 lůžky vztyčí ve Vídni, Salcburku a Hörschingu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problémem je, že proud uprchlíků neslábne a čeká se další veliký nápor, v maďarském táboře Röszke u srbských hranic je 80 000 migrantů.

Ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová uvedla, že Rakousko bude následovat Německo a taktéž zavede kontroly na hranici, kudy přichází nejvíce migrantů – v jeho případě je to Maďarsko.

Nápor na hranicích

Ráno v 8:45 byla načas uzavřena dálnice A4 od hraničního přechodu s Maďarskem v Nickelsdorfu. I když byl provoz obnoven, ministerstvo vnitra varovalo, že krátkodobé uzávěry se mohou opakovat, protože situace eskaluje.

Vlaky přivezly z vnitrozemí do Hegyeshalomu u hranic s Rakouskem 1500 lidí. Míří do Nickelsdorfu, kde už odbavili 4500 lidí, 4000 jich odvezl zvláštní vlak do Vídně.

V pohraničním Heiligenkreuzu jsou momentálně 3000 migrantů. Už v noci jich tam čekalo tisíc. „Přijíždí jich sem v autobusech 500 za hodinu,“ uvedl mluvčí policie Geradl Koller. Očekáváme, že se tu setkáme s pěti až deseti tisíci lidmi. Dočasně tam zřídili tranzitní zónu a další migranty do země nevpouštějí: „Momentálně nemáme žádné rezervy.“

Na hranicích přitom už byly nasazeny policejní posily z Tyrolska a Štýrska v počtu 120 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na dálnici z Rakouska do Německa se začaly kvůli kontrolám tvořit kolonyVideo: Reuters

Během dopoledne už byla plně obnovena železniční doprava z Rakouska do Německa, kam uprchlíci míří.  Vlaky už jezdí i na trase Salcburk–Mnichov, která byla uzavřena nejdéle kvůli lidem v kolejišti. [celá zpráva]

Fronty ale vznikají na hranicích s Německem, které již uprchlíky začalo kontrolovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám