Hlavní obsah

U Řecka se převrátila loď s běženci, mezi 34 mrtvými je polovina dětí

Aktualizováno

U břehů Řecka u ostrova Farmakonisi asi 15 kilometrů od Turecka se v neděli převrhlo plavidlo s více než stovkou lidí a 34 z nich utonulo. Mezi oběťmi, jejichž národnost není zatím známa, je podle řeckých úřadů polovina kojenců a dětí.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Loď s migranty připlouvá k řeckým břehům. Ilustrační foto

Článek

Při ztroskotání zahynuly čtyři malé děti a 11 větších chlapců a děvčat. Podle řecké pobřežní stráže se z vody podařilo zachránit 68 lidí. Dalších 34 přeživších ze stejné lodi našli záchranáři na ostrově Farmakonisi.

Agentura Reuters napsala, že jde patrně o nejvyšší počet obětí z jedné lodi v řeckých vodách od vypuknutí migrační krize.

Záchranáři též od soboty bezvýsledně pátrají po pěti lidech, z toho čtyřech dětech, jejichž plavidlo se převrátilo u ostrova Samos.

Od počátku letošního roku podle Mezinárodní organizace pro migraci nalezlo smrt ve vlnách Středozemního moře více než 2700 z přibližně 430 000 migrantů, kteří se vydali do Evropy v naději za lepším životem. Skoro 310 000 z nich dorazilo do Řecka.

Za 90 minut deset lodí

Atény v neděli coby nepřijatelnou odmítly mezinárodní kritiku způsobu, jakým zacházejí s imigranty. "Řecko se striktně drží evropských a mezinárodních úmluv a dbá na lidskost i solidaritu," řekla prozatímní premiérka Vasiliki Thanosová během návštěvy ostrova Lesbos, na němž je podle odhadů kolem 20 000 běženců.

Zpravodaj Reuters z Lesbu v neděli hlásil, že za 90 minut tam připlulo deset gumových člunů s utečenci.

Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země zažívá bezprecedentní příval uprchlíků, v sobotu vyzvala Řecko, aby zlepšilo ochranu vnějších hranic Evropské unie. Vyzvala také k dialogu s Tureckem, odkud přes Řecko proudí mnoho uprchlíků pocházejících především ze Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám