Hlavní obsah

Ať se o migranty ze Sýrie postarají okolní země. Orbán navrhl injekci 81 miliard

• Aktualizováno

Státy sousedící se Sýrií by měly dostat finanční podporu tři miliardy eur (81 miliard Kč), aby se vyřešila uprchlická krize. V rozhovoru pro německý deník Bild to navrhl maďarský premiér Viktor Orbán. Podle něj nejvíce běženců vyráží z Turecka, Libanonu a Jordánska, tyto země tudíž zaslouží výpomoc, aby proud běženců na Západ vyschl.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Migranti na hraničním přechodu Nickelsdorf na maďarsko-rakouských hranicích

Článek

"Máme plán, který předložím vůdcům Evropské unie při naší příští schůzce," řekl Orbán s tím, že tento plán počítá s "rozsáhlou finanční pomocí zemím sousedícím se Sýrií".

Tyto země přijaly skoro čtyři milióny syrských uprchlíků před občanskou válkou. Zprvu tito uprchlíci zůstávali v těchto zemích, ale v posledních měsících čím dál více běženců vyráží na riskantní cestu do Evropy.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Maďarský premiér Victor Orban v Bruselu

"Pokud bude třeba více peněz, zvětšíme pomoc, dokud přítok uprchlíků nevyschne," prohlásil Orbán a varoval před nekonečnými rozpočtovými debatami, protože je třeba pomoc rychle poskytnout právě teď. Potřebná suma by se podle Orbána měla vytvořit zvláštním příspěvkem od každého členského státu a omezením jiných výdajů.

Není základní právo na lepší život, je jen právo na bezpečí a lidskou důstojnost
maďarský premiér Viktor Orbán

"Migranti neprchají z válečné oblasti, ale přicházejí z uprchlických táborů (umístěných v sousedních zemích). Tam byli v bezpečí. Tito lidé tedy neprchají před nebezpečím, tomu už unikli a neměli by se ničeho bát," tvrdil Orbán.

Uprchlíci podle něj neprchají do Evropy za bezpečím, ale za lepším životem, než jaký vedli v táboře: "Chtějí německý život, možná švédský. Je ale skutečností, že není základní právo na lepší život, je jen právo na bezpečí a lidskou důstojnost," usoudil.

Orbán také vytkl evropským politikům, že si nedokážou představit rozměry uprchlické krize a nebezpečí v podobě podle něj nekonečného toku desítek milionů migrantů z Pákistánu, Bangladéše, Mali, Etiopie a Nigérie, který by prý znamenal prohru a zánik křesťanské Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám