Hlavní obsah

Srbsko obžalovalo osm policistů za masakr stovek lidí ve Srebrenici

Bělehrad

Srbský prokurátor obžaloval osm lidí, kteří se v roce 1995 podíleli na masakru stovek mužů a chlapců v bosenské Srebrenici. Muslimy zabili ve skladišti během jednoho dne. Před soudem stanou vůbec poprvé přímo ti, kdo zabíjeli.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bosenské ženy se účastní masového pohřbu 175 nově identifikovaných obětí masakru ve Srebrenici

Článek

Obvinění muži patřili ke speciální policejní jednotce. Byli zatčeni letos v březnu, soud je poslal do vazby. Mezi obžalovanými je i Nedeljko Milidragović, který zabíjení vedl. Řekl prý, že „nikdo nesmí zůstat naživu”.

Těla zabitých lidí byla nalezena v několika masových hrobech v Bosně a Hercegovině. Šlo o muslimy, kteří padli do zajetí poté, co město padlo do rukou bosenskosrbských sil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během masakru bylo zabito asi 8000 lidí, obžalovaní muži zabili asi 1300 z nich.

Hlavního organizátora zločinu, bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, zatkla policie v Srbsku v roce 2011. Úřady pak rozhodly o jeho vydání do Haagu, kde je souzen Mezinárodním trestním tribunálem pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY).

Obžalovaným policistům hrozí podle BBC maximálně 20 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám