Hlavní obsah

Zasypaný tunel v Polsku našli podle mapy z roku 1926, zlatá horečka neopadá

• Aktualizováno

V blízkosti polského města Valbřich byl objeven zasypaný, zhruba dva kilometry dlouhý železniční tunel. Má se za to, že ho objevila dvojice mužů, kteří tvrdí, že narazili na nacistický vlak s pokladem. Tunel se podle listu Gazeta Wroclawska nachází u vesnice Valimi, necelých 20 kilometrů od Valbřichu. Úřady se k možnému objevení pokladu vyjadřují stále opatrněji, přesto se do oblasti dál sjíždějí zlatokopové a hledači.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jeden z tunelů komplexu Riese

Článek

„Podle našich informací objevila tunel tatáž dvojice mužů, která tvrdí, že našla ,vlak se zlatem’,“ uvedl polský list. Nálezcům stačilo relativně málo – dostat se k železniční mapě z roku 1926. Tunel se má nacházet v blízkosti stanice ve Valimi.

O tom, že se v oblasti Valbřichu, kde nacisté za války budovali rozsáhlý komplex tunelů, nachází vlak s penězi, šperky a dalšími cennostmi, který už ustupující Němci nestačili dopravit do Berlína, hovoří místní legendy. Doposud se však nikomu nepodařilo vlak najít. Před třemi týdny se úřadům prostřednictvím právníků ozvali Němec Andreas Richter a Polák Piotr Koper s tvrzením, že vlak našli. Jeho polohu prý prozradí, když jim úřady zaručí, že z nálezu dostanou deset procent. Předložili i několik dokumentů, které mají prokazovat věrohodnost jejich tvrzení. Může mezi nimi být i materiál týkající se tunelu u Valimi.

Foto: Piotr Hawalej, Reuters

Amatérští hledači Piotr Koper (vlevo) a Andreas Richter tvrdí, že objevili nacistický vlak s pokladem.

Úřady nejprve opatrně připustily, že by opravdu mohlo jít o bájný vlak, později ale vzaly zpátečku. Stále není jasné, jestli radarový snímek, ukazující na vlak pod zemí, není prostým podvrhem. To ovšem neodradilo hledače pokladů a zlatokopy, kteří se houfně vypravili prozkoumat oblast na vlastní pěst. Vláda dokonce musela povolat armádu, aby pomohla zabezpečit lesní oblast.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Armáda hlídá trať u Valbřichu

Vlak, který měl převážet zlato, šperky i zbraně, se podle legend ztratil v roce 1945, když už se ke Slezsku přibližovala Rudá armáda. Místní tvrdí, že se souprava ztratila u zámku Książ, tři kilometry od města Valbřichu.
Existují různé názory na to, k čemu měl Němcům komplex tunelů Riese sloužit. Některé teorie hovoří o tom, že to mělo být armádní velitelství, podle jiných v něm nacisté chtěli testovat jadernou zbraň. Ustupující Němci některé tunely zatopili anebo vyhodili do povětří, čímž k nim znemožnili přístup.

Zabil se, když vykrádal hrobku

Oživený zájem o historickou problematiku a předměty táhne do místa také zloděje. Jednomu z nich se ve středu stalo okolí Valbřichu osudným. Devětatřicetiletý muž zemřel, když se dvěma komplici nedaleko města vykrádal hrobku rodiny někdejších německých obchodníků von Kramstových. Spadl z výšky několika metrů, když z hrobky vylézal. Hlavou narazil do kovové mříže. Zbylé dva zloděje policie zadržela.

Reklama

Související témata:

Související články

Našli Poláci u Walbrzychu nacistický poklad?

Našli jsme vlak se zlatým pokladem, oznámili nedávno polští amatérští hledači při nálezu tunelu u Walbrzychu. Prohlášení vyvolalo senzaci. Hovoří se o třech...

Výběr článků

Načítám