Hlavní obsah

Rusko prý staví na hranici s ukrajinskými separatisty plot

Kyjev

Rusko v některých úsecích hranic s Ukrajinou, které kontrolují luhanští separatisté, vystavělo ploty s ostnatým drátem. V úterý o tom psaly ukrajinské weby a agentura Unian s odvoláním na očité svědky, kteří zveřejnili fotografie na sociální síti V kontakte. Plot stojí u města Severnyj a nedaleko ukrajinského hraničního přechodu Izvaryne, který ovládají povstalci. Obě místa jsou poblíž města Krasnodon.

Foto: repro: zn.ua

Plot na hranicích mezi Ruskem a samozvanou Luhanskou lidovou republikou

Článek

Plot o města Severnyj je podle místních obyvatel dlouhý mnoho kilometrů, přesná délka však uvedena nebyla. Tato oblast nebyla po roce 1991, kdy vyhlásila Ukrajina samostatnost, střežena. Nestály na ní žádné zábrany, i když tudy vedou cesty pašeráků.

Místní lidé podle agentury Unian tvrdí, že ruské úřady se obávají pronikání ozbrojených vzbouřenců z Donbasu na ruské území. O zesílené ostraze hranic s povstaleckými zónami psaly v minulosti i ruské noviny s tím, že opatření má zabránit pašování zbraní.

Budování zábran z ostnatého drátu v rusko-ukrajinském pohraničí potvrzují i oficiální ruské dokumenty. Na webových stránkách evidujících ruské státní zakázky je od poloviny srpna vystavena výzva k veřejné soutěži na vybudování hraničních zátarasů, jejímž autorem je pohraniční stráž Rostovské oblasti. Ta sousedí s ukrajinským Donbasem.

U Izvaryna se podle tendru má vybudovat do konce roku plot v délce tří kilometrů.

Podle ruského serveru FAN se ale tendr týká pouze stavby plotu okolo místa, kde se má rekonstruovat hraniční přechod. Ruské město Doněck, které leží na druhé straně, se okrajem dotýká hranice v délce deset kilometrů.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Rusko prý staví ploty na dvou místech mezi ukrajinským Krasnodonem a ruským Doněckem.

Hraniční příkopy

Už v květnu se v ruských médiích objevily informace, že na jiných částech hranic se samozvanými Doněckou a Luhanskou lidovou republikou bude vykopán asi sto kilometrů dlouhý příkop.

Hraniční zábrany buduje od loňska i Ukrajina. Složitý a nákladný systém hraničních příkopů, hlásek a elektronických varovných systémů má zabránit pronikání ruských ozbrojenců na ukrajinské území. Systém má být hotov v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám