Hlavní obsah

Na Ukrajině zemřel voják, situace je přesto nebývale klidná

– Kyjev/Doněck

Nejméně jeden ukrajinský voják padl a dva byli zraněni při boji s diverzanty. Uvedl to při pravidelné zprávě o dění na bojišti v posledních 24 hodinách tiskový mluvčí ukrajinské vlády pro otázky protiteroristické operace ATO Oleksandr Motuzjanik. Čestnost palby v oblasti frontové linie je nejmenší za posledního půl roku. Válka si vyžádala podle OSN už 8000 obětí.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na hlídce u vesnice Novotoškivska nedaleko Luhansku u frontové linie na východě Ukrajiny

Článek

Potvrdil, že v pondělí na území pod kontrolou kyjevské vlády v Luhanské oblasti přes řeku Severní Doněc pronikla nepřátelská diverzní skupina. „Nepřátelští diverzanti se pokusili obejít náš opěrný bod a proniknout do oblasti kontrolované silami ATO. Ukrajinští vojáci zahájili boj proti útočníkům a nepřítel se musel stáhnout. V tomto boji jsme ztratili jednoho vojáka a ještě dva byli zraněni. V dalších úsecích fronty ztráty nemáme,“ řekl podle Ukrajinské pravdy.

Ministr obrany Stepan Poltorak ale potvrdil dvě oběti, o nichž hovořil šéf luhanské správy Heorhij Tuka. Podle něj si „skupina teroristů a diverzantů” nejspíše přišla pro těla pěti mrtvých ozbrojenců, o jejichž nálezu v minovém poli informovala ukrajinská média. Ukrajinské úřady se nyní snaží mrtvé identifikovat.

Klid na donbaské frontě

Poltorak pro agenturu Interfax Ukrajina zdůraznil, že navzdory ztrátám je fronta na Donbasu nejklidnější za posledního půl roku: „Nyní zaznamenáváme dvě až čtyři ostřelování denně, což je nejmenší počet za půl roku. A jde o palbu z ručních zbraní. Jen výjimečně se používají minomety ráže 80 mm.“ Uvedl, že ostřelování si oběti nevyžádalo, vojáci zemřeli při snaze zastavit nepřátelskou hlídku.

I separatisté v Doněcku charakterizovali uplynulou noc jako naprosto klidnou, bez ukrajinského ostřelování. Podle luhanských vzbouřenců se ukrajinští vojáci během uplynulé noci dopustili „pěti provokací“, avšak k závažnému porušení příměří nedošlo.

Hlavní vyjednávač doněckých separatistů Denis Pušilin označil za „velmi pravděpodobné“ vyhlídky na uzavření dohody o stažení dělostřeleckých zbraní ráže menší než 100 milimetrů z fronty, což by představovalo „vážný krok k ukončení války“.

Boje si na Ukrajině vyžádaly na 8000 mrtvých

Ve válce na východě Ukrajiny už od loňského dubna přišlo o život nejméně 7962 lidí a dalších 17 811 utrpělo zranění. Čísla uvedla v úterý OSN s upozorněním, že jde o „konzervativní odhad“ a že skutečné počty mohou být ještě „mnohem vyšší“.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna upozornil, že od poloviny května do půlky srpna bylo zabito nejméně 105 civilistů, dvakrát více než v předchozích třech měsících. Zvýšený počet civilních obětí přičetl ostřelování obydlených míst.

Spor o uhlí

Samozvaná Doněcká lidová republika ukončila dodávky uhlí na Ukrajinu, uvedla agentura RBK. Neobnoví je, dokud nebude ukončena blokáda na dodávky náhradních dílů, paliv a maziv pro dráhu. Ty Kyjev přestal dodávat v červnu. Nyní došly jejich zásoby. Separatisté posílají uhlí na Ukrajinu výměnou za dodávky elektrické energie.

Minulou středu ale dorazilo na Ukrajinu prvních 30 000 tun uhlí z Ruska. Z Ruska má být dodáno 200 000 tun černého uhlí. Dodávku pro firmu CenterEnergo potvrdil pro zpravodajský server Platts ukrajinský ministr energetiky a důlního průmyslu Volodymyr Demčyšyn. Uvedl také, že si tato společnost objednala 160 000 tun antracitu z Jižní Afriky: „Dohodli se na dvou lodích. Jedna připluje 20. září a druhá 15. října.“

Uhlí je klíčové pro elektrárny před zimou, budou potřebovat 3,2 miliónu tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám