Hlavní obsah

Do Německa dorazilo o víkendu na 20 000 uprchlíků

Berlín

Do Německa za uplynulý víkend přijelo přes Mnichov takřka 20 000 běženců, což je znatelně více, než se předpokládalo. S odvoláním na bavorské úřady o tom dnes informovala agentura DPA. Prvotní odhady vycházely z toho, že do Německa se během soboty a neděle uchýlí maximálně 14 000 lidí. Na jihozápadě Německo se zranilo pět lidí při dalším požáru ubytovny pro azylanty.

Foto: Reuters

Příliv migrantů v Německu

Článek

Jen za neděli přijelo do Německa 13 000 lidí. Tento údaj zveřejnila v neděli pozdě večer mluvčí hornobavorského vládního obvodu Simone Hilgersová. V sobotu zaregistrovaly německé úřady 6900 uprchlíků, kteří přijeli přes Mnichov.

Do Německa dorazili běženci, kteří dosud zůstávali v Maďarsku. Berlín i Budapešť víkendové přijetí tisíců uprchlíků označují jako mimořádné opatření učiněné z humanitárních důvodů. V Evropské unii totiž platí takzvané dublinské dohody, podle kterých musí žádost o poskytnutí azylu projednat ta země, v níž uprchlík poprvé vstoupí na půdu Evropské unie.

Běženci byli zčásti ubytováni v Mnichově a na dalších místech v Bavorsku, část pak odjela do jiných německých spolkových zemí. "Naše kapacity docházejí. Přibližujeme se k hranicím našich možností, a to velmi zřetelně," řekla Hilgersová o ubytovacích možnostech.

Mnichovem už některé vlaky jen projíždějí a pokračují dál do Berlína a dalších měst. Například jeden zvláštní vlakový spoj dovezl 570 lidí do durynského Saalfeldu, odkud jich více než polovina pokračovala do Drážďan. Tam budou ubytovaní ve škole pro důstojníky, kterou jim uvolnila armáda. Jiné uprchlíky autobusy rozvezly do Hamburku či Dortmundu. Německé úřady odhadují, že letos by o azyl v Německu mohlo požádat kolem 800.000 lidí.

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí za postup v uprchlické krizi kritice ze strany bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která na celoněmecké úrovni utváří s CDU politický blok. Vadí jí zejména, že kancléřka rozhodnutí přijmout uprchlíky nekonzultovala se spolkovými zeměmi.

 Požár ubytovny

Při požáru ubytovny pro azylanty na jihozápadě Německa se v noci na pondělí zranilo pět lidí, čtyři z nich byli hospitalizováni. Příčina požáru není zatím známá, agentura DPA nicméně připomněla, že v uplynulých měsících se v Německu odehrálo vícero žhářských útoků na azylová střediska.

V ubytovně, kde je hlášeno 84 lidí, začalo hořet asi dvě hodiny po půlnoci. Dva lidé se nadýchali kouře, další tři se zranili, když před plameny prchali okny

V Německu v poslední době žháři zapálili několik budov určených pro ubytování uprchlíků, například v jihoněmeckém Weissachu či v saské Míšni. [celá zpráva]

Naposledy se terčem útoku stala ubytovna v obci Neckargemünd nedaleko Heidelbergu, kde bydlí asi 50 běženců. Útočníci do budovy hodili dýmovnici. Pět lidí bylo zraněno v pátek při požáru ubytovny pro běžence v hesenském městě Heppenheim na západě Německa.[celá zpráva]

Podle vládní prognózy dorazí letos do Německa až 800. 00 běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Jen za víkend přijelo do Německa z Maďarska skoro 20 000 běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám