Hlavní obsah

Migranti se zkoušejí dostat z Maďarska, někteří i pěšky

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Další skupiny uprchlíků vyrazily v sobotu z maďarských záchytných táborů na Západ. Bleskově se totiž mezi nimi rozšířila zpráva o tom, že v noci z pátku na sobotu odvezlo 100 autobusů téměř 4500 migrantů z Budapešti k rakouské hranici. Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu také oznámil, že požádá parlament o svolení nasadit vojáky k ochraně vnějších hranic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se z maďarského nádraží vydali pěšky do VídněVideo: Reuters

 
Článek

Podobně jako v pátek, i v sobotu vyrazilo několik stovek migrantů od budapešťského Východního nádraží pěšky a směřují na dálnici M1, která vede do Vídně.

Agentura MTI uvedla, že uprchlíci se na cestu vydali zřejmě v naději, že je opět odvezou autobusy, jako se to stalo v noci na sobotu. [celá zpráva]

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Mladý běženec mává vlajkou Evropské unie v rakouském Nickelsdorfu poté, co s rodinou překročili maďarskou hranici.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Fronta běženců v Nickelsdorfu, kde čekali na vlak, který je odvezl do rakouského vnitrozemí.

Skupiny migrantů podle prvního kanálu maďarské veřejnoprávní televize vyrazily pěšky například také z táborů v Bicske a Vámisszabadi a směřují k hranicím Rakouska. Jsou mezi nimi muži, ženy i děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v maďarském uprchlickém tábořeVideo: Reuters

„Chceme do Vídně a pak dál do Německa,“ říkají uprchlíci. Stovky běženců pak opustily uprchlický tábor v Debrecenu a snaží se dostat do vlaků směřujících do Budapešti.

Žádné autobusy

U budapešťského Východního nádraží opět vládne chaotická situace, protože po nočním odjezdu migrantů, sem dorazili další uprchlíci z táborů po celém Maďarsku. Ráno obsadili vlak, ale když zjistili, že jede do města Pécs na jihu Maďarska, rychle vystoupili. Dožadují se dalších autobusů.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Uprchlíci nastupují v rakouském Nickelsdorfu do autobusu, který je převezl do Vídně.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács na noční improvizované tiskové konferenci přímo u rakouských hranic řekl, že další autobusy vypraveny nebudou.

Rakouské ministerstvo vnitra oznámilo, že do sobotního odpoledne z Maďarska dorazilo zhruba 6500 uprchlíků. Drtivá většina z nich chce dál do Německa. „Bude jim umožněna další cesta,” uvedlo ministerstvo na Twitteru.

Orbán chce nasadit armádu

Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu uvedl, že vláda požádá parlament, aby umožnil nasazení armády k ochraně hranic.

Řekl také, že v noci z pátku na sobotu opakovaně koordinovali kroky týkající se migrantů s rakouským kancléřem. „Příští týden se potkáme osobně. V pondělí se v Bratislavě koná slovensko-česko-rakouský summit a poté se setkám s rakouským kancléřem,“ uvedl.

Předseda maďarské vlády připustil, že názory Rakouska a Maďarska na řešení uprchlické krize se různí. „Maďarsko má za to, že bez ochrany hranic nemá žádné evropské opatření smysl. Pokud nedáme migrantům najevo, že evropské hranice budeme všichni bránit, nejen Španělsko a Maďarsko, přijdou jich stamilióny,“ varoval.

Orbán upozornil, že do Evropy přichází stále víc lidí z regionů, které nejsou postiženy válkou, ale prostě chtějí lepší život. „Já je chápu, ale je to nemožné. Pokud pustíme všechny, zničíme Evropu,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám