Hlavní obsah

Maďarská vláda poslala pro uprchlíky autobusy, ti se obávali další lsti

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko se rozhodlo ukončit napjatou situaci kolem uprchlíků u Východního nádraží v Budapešti a dalších, kteří se pěšky vydali z hlavního města k rakouským hranicím. Rozhodla o vyslání stovky autobusů, aby je odvezly na rakouské pomezí. Někteří běženci se ale báli, že jde o další pokus, jak je dostat do záchytných táborů. Rakousko pak oznámilo, že je přijme.

Foto: origo.hu

Autobusy připravené pro uprchlíky u budapešťského Východního nádraží

Článek

Rozhodnutí odvézt uprchlíky k hranici s Rakouskem padlo na pátečním večerním jednání maďarské bezpečnostní rady, oznámil ministr a šéf úřadu vlády János Lázár.

„V zájmu udržení bezpečnosti silničního provozu odvezeme uprchlíky autobusy do obce Hegyeshalom u maďarsko-rakouské hranice,“ uvedl Lázár.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Migranti jdou po maďarské dálnici M1 směrem k rakouským hranicím.

Server origo.hu uvedl, že před půlnocí dorazilo prvních šest autobusů k budapešťskému Východnímu nádraží a dalších pět autobusů přijelo k migrantům, kteří se uložili ke spánku u dálnice M1 sedmadvacet kilometrů od Budapešti.

Autobusy také přivezly unaveným uprchlíkům jídlo a pití.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky uprchlíků vyrazily z Budapešti pěšky do Německa Video: Reuters

Jeden z běženců serveru řekl, že do autobusů nastoupí pouze v případě, že je budou doprovázet televizní štáby až k rakouské hranici. Migranti se totiž se báli, že je mohou převézt do některého z uprchlických táborů v Maďarsku. K podobné situaci došlo ve čtvrtek, kdy vlak odvezl část uprchlíků z budapešťského hlavního nádraží. [celá zpráva]

Maďarská bezpečnostní rada o vyslání autobusů rozhodla kvůli obavám, že pochodující stovky migrantů mohou na dálnici M1 způsobit kolaps v dopravě. Průměrná rychlost jízdy na dálnici kvůli nim v pátek večer klesla na 6 kilometrů v hodině. Migranti šli po kraji dálnice, pravý pruh zabezpečovala policie a auta mohla jezdit jen ve vnitřním pruhu.

Po dálnici pochodovala od pátečního poledne asi tisícovka migrantů a v tranzitní zóně u Východního nádraží jich bylo odhadem zhruba patnáct set.

„Nabídneme všem migrantům, že je odvezeme na hranice,“ řekl v pátek večer Lázár. Maďarsko o akci informovalo rakouské ministerstvo zahraničí a vládu.

Úřad spolkového kancléře pak v noci na sobotu oznámil, že Vídeň vzhledem k současné mimořádné situaci umožní vstup uprchlíků na rakouské území.

Nejmenovaný odborník na dopravu ale v rozhovoru pro server index.hu zpochybnil, že se vládě podaří sehnat 100 autobusů potřebných k převozu všech běženců. „Vždyť tolik volných autobusů není v celé zemi, pokud neodstaví budapešťskou hromadnou dopravu. Nechápu, proč z Východního nádraží neodvezou migranty vlaky,“ konstatoval.

Reklama

Související články

Migrant v Maďarsku se zmrzačil

Osmatřicetiletý migrant si v maďarském městě Debrecenu uřízl penis a zranil si varlata. Byl okamžitě převezen do místní nemocnice.

Výběr článků

Načítám