Hlavní obsah

Migranti z nákladního auta nalezeného v Rakousku se udusili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příčinou smrti 71 migrantů nalezených minulý čtvrtek v chladírenském voze odstaveném u dálnice ve východním Rakousku nedaleko hranic s Maďarskem je s největší pravděpodobností udušení. Informovali o tom v pátek zástupci policie a státního zastupitelství z východorakouského Eisenstadtu.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Forenzní experti u odstaveného nákladního auta s mrtvými běženci

Článek

Migranti zemřeli ještě na území Maďarska. Byli mezi nimi občané Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Řidič vozu je mezi šesti zatčenými podezřelými.

Vůz, ve kterém migranti z Maďarska do Rakouska cestovali, neměl prý zajištěný přístup vzduchu do nákladního prostoru. Zapojen nebyl podle ředitele police spolkové země Burgenland Hanse-Petera Doskozila ani chladicí agregát, ani ten by ale prý přísun čerstvého vzduchu nezajistil.

Smrt tak podle něj musela nastat krátce poté, co se auto 26. srpna v ranních hodinách vydalo od maďarsko-srbské hranice na cestu do Rakouska. Vůz údajně nenesl zevnitř známky poškození, které by svědčily o tom, že se migranti snažili dostat ven. Podle Doskozila je tak pravděpodobné, že upadali před smrtí pomalu do bezvědomí.

Mezi mrtvými nejsou v rozporu s původními informacemi pouze Syřané, ale pravděpodobně i Iráčané a Afghánci. Jedná se o 59 mužů, osm žen a čtyři děti. Pitva těl sice podle mluvčí státního zastupitelství v Eisenstadtu Vereny Strnadové již skončila, identitu žádného z mrtvých se ale nepodařilo ještě stoprocentně potvrdit. Už dříve rakouská policie uvedla, že se ve voze našlo několik dokladů, není však jisté, zda nejsou falešné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám