Hlavní obsah

Stovky uprchlíků vyrazily z Budapešti pěšky do Rakouska

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Několik stovek migrantů odešlo v pátek odpoledne pěšky z budapešťského Východního nádraží (Keleti pu.) a podle vlastních slov směřují do Rakouska a dál do Německa. Na nádraží v Bicske, kde od čtvrtka stojí vlak plný běženců, zemřel jeden z uprchlíků. Podle maďarským médií byla příčinou jeho smrti plicní embolie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky uprchlíků vyrazily z Budapešti pěšky do Německa Video: Reuters

 
Článek

„Jít pěšky je lepší než zůstat tady,“ řekl jeden z běženců.

Migranti vyrazili od Východního nádraží po frekventované Rákocziho třídě. Někteří drželi v rukou fotografie německé kancléřky Angely Merkelové. Po 14. hodině se přiblížili k výpadovce M1, která směřuje na Vídeň a také na M7. Někteří obyvatelé Budapešti jim dávali vodu.

Foto: MTI

Jeden z běženců, který se vydal do Německa pěšky.

Maďarská policie jim v pochodu nebránila a postupně uvolňovala křižovatky. Pochodující běžence držela v pruhu vyhrazeném pro autobusy, dopravu tak ve větší míře neblokovali.

Foto: MTI

Běženci na Alžbětině mostě v Budapešti

Mezi pochodujícími uprchlíky jsou mladí většinou muži, ale přidaly se také ženy s dětmi. Na jejich tvářích bylo vidět odhodlání, ale televize HírTV konstatovala, že asi vůbec netuší, jakou vzdálenost musí urazit. Většina rodin s dětmi zůstala dál na nádraží.

Krátce před 15.30 se průvod zastavil. Policisté nechtěli běžence pustit na dálnici. Zhruba po hodině průvod pokračoval v pochodu, policisté je na dálnici pustili. Uprchlíci jdou směrem k rakouským hranicím. Automobilová doprava byla v tomto úseku dálnice odkloněna, aby nedošlo k haváriím.

V Bicske hrozili sebevraždami

O pochodu kolegů se dozvěděli i protestující migranti na nádraží v Bicske a chtěli se přidat. Podle serveru index.hu jeden z migrantů, kteří odmítali opustit vlak, vyhrožoval policistům, že pokud jim nedovolí odejít do Německa, spáchají sebevraždu.

Běženci ale později ukončili protestní blokádu a opustili vagóny. Policie je přepravila do nedalekého záchytného tábora.

Přesto na nádraží v Bicske zemřel v pátek 50letý uprchlík z Pákistánu. Server index.hu nejprve uvedl, že muž seskakoval z vlaku, který tam stál od čtvrtka. Podle prvotních informací si měl při pádu vážně poranit hlavu. Agentura MTI ale večer uvedla, že příčinou jeho smrti byla plicní embolie.

Foto: MTI

Proud migrantů mířících do Rakouska z nádraží Keleti

V pondělí odjelo z tranzitní zóny u budapešťského Východního nádraží několik stovek migrantů vlaky do Německa. V úterý a ve středu však maďarská policie zabránila odjezdu dalších běženců.

Foto: MTI

Proud migrantů mířících do Německa přes Rakousko od nádraží Keleti

Ve čtvrtek se několik stovek uprchlíků dostalo do dvou vlaků směřujících do západní části Maďarska. Jeden z nich skončil na nádraží Nagyszentjános, odkud policie odvezla migranty do uprchlického tábora do Vámosszabadi. Další vlak zůstal stát na nádraží ve městě Bicske asi 40 kilometrů od Budapešti.

Migranti zde odmítli odvoz do místního uprchlického tábora, zdržují se ve vagónech a drží hladovku. Chtějí do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám