Hlavní obsah

Lídři V4 nadhodí téma mimořádného summitu EU o migrantech, tvrdí Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Lídři zemí visegrádské skupiny (V4) - České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska - budou v pátek v Praze diskutovat i o možnosti svolání mimořádného summitu Evropské unie k migrační krizi. Novinářům to po čtvrtečních jednáních v Bruselu řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orban

Článek

„Rádi bychom spolupracovali a našli společný hlas, musíme na tom pracovat,” řekl předseda maďarské vlády. Až po pražském jednání ale bude podle Orbána možné říci, zda jsou země V4 ve svém pohledu na migrační krizi jednotné.

Podle Orbána má pravdu někdejší polský premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk, když připomíná, že země ze západu EU se v názorech na nynější masivní migrační vlnu liší od zemí ze středu Evropy. Také touto věcí se proto podle něj budou premiéři V4 v Praze zabývat.

Tusk před schůzkou s Orbánem zdůraznil, že solidarita musí být jen jednou částí evropské odpovědi na krizi. Tou druhou musí být snaha dostat masivní pohyby uprchlíků pod kontrolu: „Měli bychom vážně zvažovat způsoby, jak se s migrační vlnou vyrovnat posílením našich hranic a tím, že 'klíče od Evropy' získáme zpět z rukou pašeráků a vrahů." Chybou by ale podle něj bylo, kdyby se EU v této otázce rozdělila na tábory zastánců větší ochrany hranic a těch politiků, kteří prosazují "otevřené dveře i okna".

Tusk: Je třeba být solidární k zasaženým zemím EU

Tusk zmínil potřebu přerozdělit mezi státy EU nejméně 100 000 osob, aby se ulehčilo zemím nejvíce zasaženými uprchlickou krizí.

„Každý by měl chápat, že dnešní přístup k uprchlíkům je ve skutečnosti vyjádřením evropské solidarity uvnitř Evropy," řekl Tusk. Uvědomit by si to podle něj měly právě země, které nejsou nyní krizí výrazně zasažené. Podle některých médií se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chystá příští týden v projevu před Evropským parlamentem navrhnout přerozdělení možná až 160 000 osob. Unijní státy se od jara zatím nedokázaly dohodnout ani na dobrovolné redistribuci 40 000 žadatelů

Orbán požádal o jednání s představiteli Evropské unie den před pátečním jednáním zemí visegrádské skupiny v Praze. Země visegrádské čtyřky, tedy kromě Maďarska a Česka také Slovensko a Polsko, povinné přerozdělování uprchlíků dosud jednoznačně odmítaly.

Proti mimořádnému summitu se tento týden v textu pro některé evropské deníky postavil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten by měl příští týden v europarlamentu představit nejnovější návrhy evropské exekutivy na řešení situace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám