Hlavní obsah

Chtěli do Kanady. Z rodiny utonulého tříletého uprchlíka přežil jen otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Rodina tříletého syrského chlapce, který se utopil v Egejském moři, chtěla emigrovat do Kanady. Pocházela z převážně kurdského severosyrského příhraničního města Kobani, které před pár měsíci načas dobyl Islámský stát a nadále v něm útočí. Jedna z příbuzných to řekla kanadskému deníku National Post.

Foto: Nilufer Demir, Reuters

Policista s tělem syrského chlapce, který se utopil nedaleko tureckého Bodrumu.

Článek

Ajlan se utopil se svým o dva roky starším bratrem Galipem a 35letou matkou Rehanou. [celá zpráva]

Přežil pouze otec Abdulláh, kterého na tureckém pobřeží našli ve zbědovaném stavu a převezli ho do nemocnice v Bodrumu, uvedla agentura Reuters. Celkem plavbu 23 běženců na dvou plavidlech k řeckému ostrovu Kos nepřežilo 12 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Slyšela jsem o tom v ranních zprávách,“ řekla kanadským novinám Abdulláhova sestra Teema Kurdiová, podle níž jí také volala příbuzná, s níž se otec spojil.

„Volal jí a jediné, co řekl, bylo: moje žena a chlapci jsou mrtví,“ vylíčila žena, která v Kanadě získala povolení k pobytu a za níž rodina ze Sýrie přes Turecko a Řecko mířila.

Nemohli se dostat z Turecka

Abdulláh s rodinou už také u kanadských úřadů žádal o azyl, ale byli odmítnuti kvůli komplikacím spojeným s tím, že žádali z Turecka.

„Snažila jsem se je finančně podpořit. Mí přátelé a sousedé mi pomohli s bankovní zálohou, ale nemohli jsme je odtamtud dostat, proto nastoupili na loď,“ vysvětlila Kurdiová a dodala, že čtyřčlenné rodině hradila i ubytování v Turecku.

Turecko od vypuknutí konfliktu v sousední Sýrii na jaře 2011 přijalo dva milióny uprchlíků.

Řecko oznámilo, že jen během noci na čtvrtek jeho pobřežní hlídka zachránila na moři 751 migrantů, kteří na jeho půdu zamířili z Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám