Hlavní obsah

Maďarům došla trpělivost a použili na migranty na nádraží lest

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Maďarští policisté se snaží vyřešit problém s tisícovkami uprchlíků, kteří v posledních dnech táboří v okolí budapešťského hlavního nádraží. Využili nadšení uprchlíků, kteří jsou ochotni nastoupit do jakéhokoli vlaku. Ten, který obsadili ve čtvrtek ráno v domnění, že jede do Německa, odjel směrem Šoproň. Za Budapeští ale zastavil v obci Bicske. Tam policie nutí migranty nastoupit do autobusů směřujících do uprchlických táborů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se snaží dostat do vlaku na nádraží v BudapeštiVideo: Reuters

 
Článek

Nádraží se otevřelo ve čtvrtek ráno, migranti do něj okamžitě vtrhli a obsadili jediný vlak, který v té době na nádraží byl – nostalgickou soupravu do lázeňského města Šoproň. Uprchlíci se domnívali, že vlak pojede do Německa. Z omylu je nedokázalo vyvést ani hlášení na nádraží, ani cedule na vlaku.

„Běženci se mezi sebou bijí a doslova po sobě šlapou. Situace je život ohrožující,“ uvedl redaktor televize M1.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se v zoufalství v maďarském Bicske vrhli na koleje i s dítětem v náručíVideo: Reuters

Vlak, který migranti obsadili, je nostalgická souprava, která měla připomenout tzv. Panevropský piknik, který v roce 1989 přispěl ke změně režimu v Maďarsku. Běženci nabyli přesvědčení, že tento vlak pojede do Německa, a na jeho vagóny doslova zaútočili.

První vagon zmíněného nostalgického vlaku byl vyzdobený německou vlajkou. To migranty utvrdilo v přesvědčení, že vlak směřuje do Německa. Některé vagony soupravy měly symbol Českých drah. Migranti však odmítali soupravu opustit a doufali, že se dostanou do Německa.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Migranti se cpali do vlaku, aniž by tušili, kam zamíří.

Vlak po jedenácté hodině skutečně do Šoproně odjel. I s migranty. Ti ale zřejmě netušili, že souprava vůbec nemíří do Německa, a už vůbec neznali plány maďarských úředníků. Vlak zastavil ve městě Bicske, asi 40 kilometrů za Budapeští. Agentura MTI uvedla, že na migranty tam čekala policie s autobusy a postupně se je snaží odvézt do místního uprchlického tábora.

Policie na nádraží v Bicske vyhlásila operační zónu a vykázala z místa média.

Foto: MTI

Policisté se snaží dostat migranty z vlaku

Běženci ale odmítají z vlaku vystoupit a skandují „No camp“. Někteří se vrhali do kolejí. To byl i případ, kdy otec strhl do kolejí ženu s malým dítětem. Policisté ho odvedli v poutech.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Zoufalý Syřan na nádraží v Bicske strhl svou ženu i s dítětem na koleje.

Mezitím Maďaři přistavili na Východní nádraží v Budapešti další vlak, který uprchlíci také ihned obsadili. Po chvíli se ale mezi nimi roznesla informace, co se stalo s prvním vlakem, a začali soupravu zase opouštět. Při odjezdu ale byly ve vlaku desítky běženců.

Vlak směřoval do Gyóru, zastavil ale na nádraží v obci Nagyszentjános a policie odvezla migranty do nedalekého uprchlického tábora ve Vámosszabadi. Neuposlechly jen asi dvě desítky běženců, které zůstaly na nádraží v obklíčení policistů.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Někteří uprchlíci se do vagónů snažili dostat okny.

„Na nádraží opakovaně hlásí, že ve čtvrtek nepojede žádný vlak do západní Evropy, ale v chaosu a hluku to nikdo neslyší,“ informoval ráno reportér televize M1.

Foto: MTI

Uprchlíci se snaží narvat do vlaků.

Foto: MTI

Běženci vzali vlaky na budapešťském nádraží útokem.

Policisté na nádraží se snaží zabránit migrantům, aby přebíhali přes koleje před přijíždějícími vlaky. Část nádraží, odkud jezdí vnitrostátní spoje, běžně funguje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci hromadně vtrhli na Východní nádraží v BudapeštiVideo: Reuters

Vedení státních drah přes agenturu MTI oznámilo, že ve čtvrtek do západní Evropy nepojede z Budapešti přímo žádná vlaková souprava. Státní dráhy se takto rozhodly „kvůli bezpečnosti provozu“. Mluvčí státních drah Virág Lőcseiová serveru origo.hu uvedla, že zrušeny byly i čtvrteční vlakové spoje do Bratislavy a do Prahy. [celá zpráva]

Na nádraží ve městě Győr vysadili maďarští policisté z vlaku 80 migrantů. Uvedl to server origo.hu. Není zatím jasné, odkud vlak vyjel a kam směřoval

V pondělí odjelo z budapešťského Východního nádraží několik stovek migrantů do Německa. Od úterý je však maďarská policie do budovy nepouštěla. Asi 3000 migrantů přespávalo na náměstí před nádražím nebo v nedalekém tranzitním centru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám