Hlavní obsah

Pohnou drastické fotky utopeného syrského dítěte Evropou? ptají se média

Svět obletěly šokující fotografie mrtvého chlapce ze Sýrie, který se s nejméně 12 dalšími lidmi včetně svého bratra utopil cestou na řecký ostrov Kos. Tělo tříletého Ajlana vyplavilo moře na pláži v Turecku nedaleko města Bodrum.

Foto: Nilufer Demir, Reuters

Tělo syrského chlapce moře vyplavilo na pláž poblíž tureckého Bodrumu.

Článek

„Jestli tyto mimořádně působivé snímky mrtvého syrského dítěte na pláži nezmění postoj Evropy k uprchlíkům, co jej změní?“ uvedl diskutabilní přetisknutí fotografií server britského listu The Independent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Snímky se rychle rozšířily po sociálních sítích, načež se je rozhodly publikovat i redakce významných novin.

Foto: Nilufer Demir, Reuters

Policista s tělem syrského chlapce, který se utopil nedaleko tureckého Bodrumu.

Na přední pozici je umístily Le Monde, The Guardian, El País či The New York Times. Německý Frankfurter Allgemeine Zeitung pro své webové stránky vybral detailní záběr mrtvého a snímek ve velkém formátu doprovodil strohým titulkem: „Foto, které otřáslo světem“.

Foto: Nilufer Demir, Reuters

Tělo syrského chlapce moře vyplavilo na pláž poblíž tureckého Bodrumu.

Turecká agentura Dogan mrtvého hocha v modrých kraťasech a červeném triku identifikovala jako tříletého Syřana Ajlana.

Ve středu se společně s dalšími plavil z tureckého Bodrumu k řeckému ostrovu Kos, ale loď se převrátila. Spolu s ním se utopilo nejméně 12 dalších uprchlíků včetně jeho pětiletého bratra Galipa, jehož tělo vyplavilo moře na stejné pláži opodál.

Válka v Sýrii trvá pátým rokem. Podle nejnižších odhadů v ní bylo zabito okolo čtvrt miliónu lidí. Více než tři milióny Syřanů se uchýlily do zahraničí, ovšem dalších víc než sedm miliónů jich je na útěku ve vlastní zemi.
Za letošní rok už přes Středozemní moře do Evropy dorazilo přes 350 000 migrantů z Blízkého východu, severní a subsaharské Afriky, ale i z Asie.
Více než 2300 běženců v moři utonulo.

Reklama

Související články

Na řecký ostrov Kos dorazili další uprchlíci

Do přístavu Kos na stejnojmenném řeckém ostrově v pondělí brzy ráno dorazily další desítky převážně syrských uprchlíků. Některé přivezla pobřežní stráž, která...

Výběr článků

Načítám