Hlavní obsah

Česká policie značkuje migranty na předloktí, stěžují si italští Židé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní břeclavské policejní akce, při níž bylo zadrženo přes dvě stě migrantů cestujících vlaky z Maďarska a Rakouska do Německa, si všímá i zahraniční tisk. Web britského listu The Independent ve středu popsal, jak česká policie vytahuje uprchlíky z vlaků a na ruce jim píše registrační čísla. Vzbudilo to také pohoršení a stížnost šéfa italských židovských organizací. Událost kriticky zaznamenala i další západní média.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Cizinecká policie označuje migranty na nádraží v Břeclavi registračními čísly.

Článek

V noci na úterý zadržela policie na břeclavském nádraží 214 migrantů, kteří dočasně skončili v tělocvičnách v Břeclavi a Hodoníně, odkud poputují do záchytných míst. Zadržených bylo za jediný den víc než za celý minulý týden. [celá zpráva]

The Independent si na policejní akci všímá zejména označování migrantů fixem. Zveřejnil dokonce jeden z příspěvků na Twitteru, jehož autor připomíná holocaust, během něhož byli vězni v koncentračních táborech označováni číslem vytetovaným na předloktí.

Záležitost vzbudila kritiku a pohoršení italských Židů. Šéf jejich svazu Renzo Gattegna ve středu postup české policie odsoudil.

"Je to velmi závažná věc. Desítky uprchlíků byly označeny doslova jako dobytek jdoucí na porážku. Nevyhnutelně to tak připomíná nejtemnější období soudobých dějin," upozornil Gattegna.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jeden z migrantů, zadržených na nádraží v Břeclavi

V průběhu úterka česká policie podle italské agentury ANSA „násilně” přinutila syrské uprchlíky, aby vystoupili z vlaků jedoucích do Německa, a dávala jim čísla „na předloktí”.

„Žádný zákon neumožňuje značkovat lidi tímto způsobem,” reagovala podle AFP v České republice také advokátka spolupracující s Ligou lidských práv Zuzana Candigliota.

AFP cituje i mluvčí českého ministerstva vnitra Lucii Novákovou, že „značení bylo zavedeno kvůli velkému počtu dětí mezi uprchlíky”. „Naším cílem je, aby se zabránilo tomu, aby se děti ztratily,” řekla agentuře.

Policie: Kvůli identifikaci

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová také prý řekla, že cílem byla „identifikace rodin”. „Také zapisujeme kód vlaku, ve kterém cestují, abychom věděli, do které země je budeme muset vrátit v případě, že je opět zpětně přijmeme,” upozornila pro AFP.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Do tělocvičen v Jihomoravském kraji rozvážely migranty autobusy.

Šéf poslanecké frakce Demokratické strany italského premiéra Mattea Renziho Ettore Rosato na Twitteru vyzval: „EU, zastav Českou republiku!”

„Značkovat lidi je ostuda, která uráží svědomí a všechny ty, kteří dělají vše pro záchranu lidí,” napsal Rosato.

Také server BBC News poznamenal, že obrázky značkování migrantů českými policisty jsou nepříjemnou připomínkou jiných událostí v jiné době. České úřady si přitom podle BBC zjevně vůbec neuvědomují nešťastné konotace s holokaustem.

„Jsou to strašné obrázky,” řekla BBC šéfka právního oddělení české nevládní organizace Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Hana Fraňková.

„Je to zcela proti ustanovením Úmluvy o právním postavení uprchlíků, která signatářské státy žádá, aby netrestaly uprchlíky, kteří přišli bez dokladů,” řekla Fraňková.

O číslování běženců fixou v Břeclavi informovala také agentura DPA, podle níž tento postup cizinecké policie vyvolal pozdvižení i mimo Českou republiku. „Jako nacisté v koncentračních táborech,” citovala DPA jeden z příspěvků na Twitteru, kde prý kromě českých uživatelů projevovali své rozhořčení i ti polští.

Vlaky z Maďarska a Rakouska přijeli do Břeclavi zejména muži, těch bylo podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové celkem 115, žen pak bylo 38 a dětí 61. Nejvíce z nich pochází ze Sýrie, celkem 196, ostatní jsou z Pákistánu, Afghánistánu, Bangladéše a Iráku.

V reakci na jejich zadržení uvedl premiér Bohuslav Sobotka, že Česká republika postupuje striktně v souladu s mezinárodními dohodami a českými zákony.

„Zákony České republiky říkají, že nelegálně a bez platného dokladu nelze na území Česka vstoupit. Pokud se tak stane, policie cizince zajistí a v souladu se zákonem přistoupí ke zjišťování identity a totožnosti nelegálně pobývajících osob," řekl v úterý premiér.

Podle Rendlové někteří migranti potřebné doklady měli, jiní nikoli, žádný ze zadržených však neměl povolení ke vstupu na území ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám