Hlavní obsah

U budapešťského nádraží žijí 3000 migrantů, toalety nestačí

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Situace u budapešťského Východního nádraží (Keleti pu.) začíná být kritická. V nedaleké tranzitní zóně se ve středu nadále zdržují téměř 3000 migrantů a humanitární pracovníci dokážou jen stěží zabezpečit jejich potřeby. Mobilních toalet je jen pět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky uprchlíků se usadily v okolí Východního nádraží v BudapeštiVideo: Reuters

 
Článek

„Rozdělujeme mezi nimi jídlo, které nám přinesou dobrovolníci, ale to nestačí,“ řekl Novinkám dobrovolník z organizace Migration Aid, který se představil jako Baba. Rozhovor musel přerušit, protože k němu s pláčem přibíhá Syřan, kterému se ztratil syn. Když Baba zjišťuje, že synovi je 21 let, Syřana uklidňuje, že ten se už tak lehko neztratí.

„Často se stává, že policie kontroluje doklady, a pokud je migrant nemá u sebe, policisté ho odvedou na nejbližší stanici,“ dodává Baba. Potvrdilo se to i v tomto případě a syn se po chvíli objevuje v tranzitní zóně, s tátou si padají do náruče. Věří, že se společně dostanou do vysněného Německa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranti v tranzitní zóně u budapešťského nádraží Keleti

„Nechceme zůstat v Maďarsku, chceme dál do Německa. Koupil jsem si jízdenku, ale nechtějí mě pustit na vlak,“ říká Syřan, který se společně s dalšími migranty už dva dny marně dožaduje vstupu na budapešťské Východní nádraží.

Uprchlíci jsou čistotní, toalet je ale málo

V podchodu u nádraží, u vchodu do metra i na přilehlém Barossově náměstí mají běženci rozložené přikrývky a stany. Chodí se mýt i prát si k šesti kohoutkům, které mají k dispozici. Bizarní je pohled na zábradlí u podchodu, kde si suší vyprané oblečení.

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí budapešťského nádraží Keleti se proměnilo v uprchlický táborVideo: Ivan Vilček, Právo

Největším problémem jsou toalety. Pět mobilních WC na masu lidí opravdu nestačí. Protože do budovy nádraží nemají přístup, chodí migranti na toaletu do okolních restaurací. „Už nám ucpali toalety, tak jsme je museli zavřít,“ stěžuje si majitel nedaleké restaurace.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hygiena se u nádraží dodržuje obtížně.

Jinak se však běženci snaží udržovat hygienu a v tranzitní zóně není cítit žádný zápach. Náboženství jim přikazuje očistu před každou z pěti denních modliteb.

Děti si v tranzitní zóně hrají jako doma a v blízkosti rodičů se cítí bezpečně. Běhají pod nohama místních obyvatel pospíchajících do práce.

Migranti nezůstávají u nádraží

„Je to tady hrozné. Už by v tom měli udělat pořádek,“ rozčiluje se starší obyvatelka Budapešti. „Chodím pozdě do práce i z práce. Autobusy jezdí kvůli nim oklikou nebo vůbec. Je tady chaos,“ říká Károly.

Foto: MTI

Maďarští policisté zasahují na nádraží Köbánya-Kispest.

Policie má problémy s tím, že se běženci přestávají držet přímo u nádraží. Stále častěji se objevují v okolních uličkách a zkouší se dostat na nádraží oklikou.

Migranti nechtěli do azylového střediska

Ve středu se skupina asi sto migrantů objevila na nádraží Kőbánya-Kispest. Odmítli totiž nastoupit do vlaku, který je měl odvézt do uprchlického tábora ve městě Debrecín. Začali skandovat „Germany, Germany“ a odmítali se hnout z místa. Policie uzavřela celé nástupiště a migranty obklíčila.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Běženci u tranzitní zóny u nádraží Keleti pu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám