Hlavní obsah

EU zvažuje rozšířit operaci proti pašerákům lidí ve Středozemním moři

Ženeva/Brusel
Aktualizováno

Kvůli neutuchajícímu náporu migrantů, jichž přes Středozemní moře dorazilo do Evropy už přes 350 tisíc, posoudí ve čtvrtek ministři obrany a zahraničí EU spuštění druhé fáze operace proti pašerákům lidí. Na tiskové konferenci v Bruselu to v úterý uvedla mluvčí evropské diplomacie Catherine Rayová.

Foto: MTI

Autobusy přivážejí migranty k maďarským hranicím. EUNAVFOR

Článek

„Fáze dvě předpokládá vstupování na palubu, prohlídky, zabavování a v případě nutnosti také odklon podezřelých lodí z kursu. Třetí fáze má umožnit likvidaci plavidel a souvisejících prostředků, pokud možno před jejich použitím, a také zajišťování osob," sdělil mluvčí operace EUNAVFOR MED Antonello de Renzis Sonnnino. Dodal, že v první fázi v červnu zahájené operace bylo získat informace o pašeráckých sítích.

Podle Rayové se velitel EUNAVFOR MED italský kontraadmirál Enrico Credentino minulý týden sešel s velvyslanci členských zemí Unie: „Na základě vojenského zhodnocení navrhl posun do druhé fáze operace."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Druhá fáze by ale platila jen v mezinárodních vodách.

Středozemní moře překonalo přes 350 tisíc migrantů 

Letos překonalo Středozemní moře už 351 314 běženců. Přinejmenším 2643 jich přitom přišlo o život, uvedla v úterý Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Nejvíce postižené je uprchlickou vlnou Řecko, kam jich dorazilo skoro čtvrt miliónu.

Podle agentury Evropské unie pro správu vnějších hranic Frontex dorazilo do Řecka jen za uplynulý týden 23 tisíc běženců, což představuje nárůst o padesát procent. Situace je kritická především na egejských ostrovech v bezprostřední blízkosti turecké pevniny. Na ostrově Lesbos je teď více než 15 tisíc migrantů.

Podle mluvčího místní pobřežní stráže, kterého citovala agentura DPA, vytáhli záchranáři z vod Egejského moře a z chatrných lodí za posledních 24 hodin více než 1200 lidí. Úřadům na Lesbosu už prý docházejí peníze, aby mohly lidem poskytovat základní pomoc. Migranti musejí spát pod širým nebem.

Do Itálie letos dorazilo 114 276 migrantů, dalších 2166 do Španělska a 94 na Maltu, uvedla agentura podle libanonského deníku Daily Star.

Za celý předchozí rok přitom překonalo na různých plavidlech Středozemní moře asi 219 tisíc lidí, přičemž 3500 jich cestou zahynulo. Takřka třetinu všech migrantů přicházejících do Evropy přes Středozemní moře tvoří Eritrejci, druhou nejpočetnější skupinou jsou Nigerijci následování Somálci, Súdánci a Syřany.

Přetížená balkánská stezka

Z Řecka se běženci nejčastěji vydávají po takzvané balkánské stezce přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko do západní Evropy. Na srbsko-maďarskou hranici, na níž Budapešť nechala v posledních týdnech vystavět plot, podle agentury Frontex dorazilo jen za poslední týden kolem 9400 lidí.

Na řecko-makedonské hranici došlo v úterý mezi migranty opět k potyčkám. Lidé ve vysokých teplotách čekají na to, až jim pohraničníci umožní pokračovat v cestě na sever. Makedonská policie podle DPA umožňuje každou půlhodinu překročit hranici jen padesáti migrantům. Na řecké straně se tak hromadí lidé a narůstá tam nervozita.

Přibývá žen a dětí

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) v úterý informoval, že až třetina ze zhruba 3000 migrantů, kteří v současnosti denně dorazí do Makedonie, jsou ženy a děti. Jejich počet se tak za poslední tři měsíce ztrojnásobil. Asi 12 procent žen je přitom těhotných. Až 80 procent všech běženců, kteří v současnosti procházejí touto balkánskou zemí, utíká před válkou v Sýrii. Dalších zhruba deset procent tvoří společně Iráčané a Afghánci.

Reklama

Výběr článků

Načítám