Hlavní obsah

Blair se pokoušel spasit Kaddáfího před bombardováním

Právo, rm

Britský expremiér Tony Blair se bude zřejmě zodpovídat před parlamentní komisí z obvinění, že těsně před bombardováním Libye stíhačkami NATO zkoušel na Downing Street u předsedy vlády Davida Camerona vyjednat dohodu o beztrestnosti pro plukovníka Muammara Kaddáfího. Vyplývá to z výbušné Cameronovy biografie, která nyní doputovala na pulty britských knihkupectví.

Foto: Profimedia.cz

Britský expremiér Tony Blair s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím v roce 2007

Článek

Autorem knihy Cameron v čísle deset je sir Anthony Seldon, vlivný historik a politolog, autor pětatřiceti knih o novodobých britských dějinách a politice. Podle něj Blair v roce 2011 telefonoval osobně na Downing Street s tím, že se na něj obrátila „klíčová osobnost blízká Kaddáfímu“, aby „vyjednal dohodu“ se Západem. Cameron se však rozhodl libyjského diktátora hodit přes palubu, prý hlavně proto, „aby neukázal slabost“.

Na odhalení kolem Blairovy role v libyjské krizi reagoval ostře konzervativní poslanec Daniel Kawczynski, člen zahraničního výboru Dolní sněmovny, který vyšetřuje okolnosti svržení Kaddáfího. Podle něj Blair cynicky zkoušel protlačit své osobní „nezodpovědné“ záměry. „Blaira si pozveme a bude mít co vysvětlovat,“ uvedl další člen výboru, poslanec Nadhim Zahawi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odhalení může Blaira připravit o poslední zbytky reputace, protože právě on dohodl v roce 2004 v beduínském pouštním stanu „usmíření Západu s Kaddáfím“. Už tehdy za to byl kritizován a nikdy se zcela nezbavil podezření, že tak učinil výměnou za lukrativní ropné zakázky pro Británii. Ze stejného důvodu také labouristé nechali propustit atentátníka z Lockerbie.

Premiérská ostuda

Ovšem i Cameron se nad mnoha informacemi bude červenat. Seldon například dokládá, že americký prezident Barack Obama v době před chystaným bombardováním Sýrie tři dny nezvedal Cameronovi telefon a konzervativní premiér vůbec netušil, kam se bude vývoj ubírat. S přispěním Izraele a Ruska pak Bílý dům od útoku na Asadův režim upustil.

Ještě ostřeji než Seldon hovoří o Cameronovi generál David Richards, bývalý náčelník britského generálního štábu. Podle něj premiér není žádný státník a věnuje se své liberální agendě, místo aby řešil vážnější problémy. Podle generála například Cameron neměl dost odvahy, aby v roce 2012 energicky zasáhl proti rodícímu se Islámskému státu. „Kdyby poslouchal generály a stratégy, nebyli jsme na tom s IS tak, jak jsme dnes,“ shrnul generál.

Seldon v minulosti vydal životopisy Johny Majora, Tonyho Blaira i Gordona Browna. Těší se reputaci nejvlivnějšího politologa a znalce moderní britské politické scény.

Reklama

Související články

Kaddáfího chemické zbraně jsou zlikvidovány

Spojené státy a Libye minulý týden po třech měsících dokončily likvidaci posledních zbytků chemického arzenálu někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího....

Výběr článků

Načítám