Hlavní obsah

Migranti míří do Evropy i přes Arktidu, někteří jezdí i na kole

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Migranti mířící ze Sýrie a oblastí Středomoří do Evropy se snaží nacházet stále nové cesty do svého vysněného cíle. Někteří běženci tak našli neobvyklou cestu do Norska přes arktické hranice se sousedním Ruskem. Mnozí se na tuto pouť vydávají třeba i na kole, uvedla v pondělí agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Přechod Storskog na norsko-ruské hranici

Článek

Norský vrchní policejní inspektor Goeran Stenseth řekl, že hranice u města Kirkenes, které leží 2500 kilometrů od Osla a průměrná denní teplota se v něm pohybuje pod bodem mrazu, překročilo letos už 151 migrantů.

Většina z nich podle něj pochází ze Sýrie, někteří pak z Turecka a Ukrajiny. Mnozí z nich překračují hranice v motorových vozidlech, někteří však do Norska přijíždějí i na kolech. Hraniční přechod Storskog totiž podle norsko-ruské dohody není možné překročit pěšky.

„Za poslední dva měsíce jich tu bylo kolem stovky, alespoň 50 jich tu bylo v červenci a srpen na tom pravděpodobně bude stejně,“ řekl Stenseth AP. Podmínky však prý budou brzy špatné, ochladí se a překročení hranice, zejména na kole, už nebude možné.

Foto: Mapy.cz

Město Kirkenes leží u hranic s Ruskem

„Je to poměrně nová věc, začalo to asi před půl rokem,” řekl o přecházení norské hranice migranty serveru Guardian celník Thomas Pettersen.

Obchod s lidmi?

Běžence často převážejí přes hranice Rusové, což by podle vrchního inspektora mohlo znamenat, že se jedná o obchod s lidmi.

Úředníci v sousedním Finsku, které má s Ruskem nejdelší hranici ze zemí EU, tvrdí, že zatím nezaznamenali podobné pohyby imigrantů na žádném z osmi hraničních přechodů podél 1300 kilometrů dlouhé hranice.

„Je to opravdu jen pár lidí ročně,“ řekl AP Ilkka Herranen z finské pohraniční stráže. Většina migrantů podle něj míří do Finska přes Švédsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám