Hlavní obsah

Premiéři V4 budou v pátek v Praze mimořádně jednat o migrační krizi

Bratislava
Aktualizováno

Premiéři zemí visegrádské skupiny se v pátek sejdou v české metropoli a budou diskutovat o migrační krizi v Evropě. Oznámil to v pondělí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), protože ČR skupině, jejímiž členy jsou vedle Slovenska a Česka také Polsko a Maďarsko, nyní předsedá.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Uprchlíci na nádraží v Budapešti

Článek

"Mohu potvrdit, že mimořádný summit skupiny V4 na úrovni předsedů vlád se uskuteční v Praze tento týden v pátek. Předpokládám, že to bude v pátek odpoledne tady na úřadu vlády," oznámil Sobotka novinářům.

Český premiér pozval své kolegy do Prahy v pondělí ráno. Dalším termínem, který přicházel v úvahu, byla neděle.

Cílem setkání je sladění postojů zemí V4 k řešení problémů s přílivem uprchlíků do Evropy. "Je to velmi důležitá schůzka vzhledem k tomu, že potřebujeme zkoordinovat postoje zemí visegrádské skupiny během stávající migrační krize," sdělil Sobotka.

Foto: Stringer, Reuters

Kolona na maďarsko-rakouské hranici

Již v průběhu dne Sobotka poznamenal, že všechny čtyři země odmítají povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. "Myslím, že v rámci Visegrádu si velmi dobře rozumíme, pokud jde o odpor vůči kvótám," zopakoval Sobotka.

Z dalších opatření, která V4 podle českého premiéra podpoří, zmínil Sobotka obranu vnější hranice schengenského prostoru, zajištění návratové politiky nebo rychlé zahájení provozu přijímacích středisek pro uprchlíky v Řecku a Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám