Hlavní obsah

V Heidenau zakázali všechna veřejná shromáždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé úřady zakázaly na pátek a na víkend všechna veřejná shromáždění v saském Heidenau. V polabském městě byly minulý týden opakovaně nepokoje, které vyvolali odpůrci vytvoření ubytovny pro uprchlíky. Na pátek byl v Heidenau ohlášen festival pro běžence, zároveň se chystala demonstrace odpůrců přijímání imigrantů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Autobus s běženci přijíždí k bývalému nákupnímu centru Praktiker v saském Heidenau.

Článek

O zákazu, který platí od pátečních 14:00 SELČ do pondělních 06:00 SELČ, rozhodlo podle agentury DPA vedení okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory ve čtvrtek pozdě večer. Úřad své rozhodnutí zdůvodnil tím, že policie je přetížena a že by nedokázala zajistit bezpečnost ve městě, pokud by se v něm veřejná shromáždění příznivců a odpůrců uprchlíků konala.

Na páteční odpoledne byl v Heidenau ohlášen pouliční festival, při kterém chtěli jeho organizátoři ukázat běžencům vlídnou tvář Německa. Artisté a klauni měli zajistit společnou zábavu pro děti místních obyvatel i uprchlíků. Večer bezprostředně po skončení festivalu se ve městě měla uskutečnit demonstrace proti přijímání uprchlíků do Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční protesty v HeidenauVideo: Reuters

Heidenau bylo minulý týden tři noci po sobě dějištěm pouličních potyček. Nepokoje vypukly po demonstraci proti běžencům, v následujících dnech se ve městě střetli pravicoví radikálové s anarchisty. Při potyčkách byly zraněny tři desítky policistů, události následně odsoudila většina německých politiků v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Osmdesátimiliónové Německo letos očekává až 800 000 žadatelů o azyl, tedy čtyřnásobek proti roku 2014. Přistěhovalecká vlna, která nemá od sjednocení země obdoby, vyvolala napětí v německé společnosti. Několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků. Kontrarozvědka varuje, že se situace snaží zneužívat krajně pravicová uskupení k šíření své propagandy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám