Hlavní obsah

Maďarsko chce proti migrantům zasahovat tvrději, obušky a vodními děly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko plánuje tvrdší postup proti migrantům, kteří překračují jeho hranici. Podle šéfa úřadu vlády Jánose Lázára bude policie na hranici nasazovat i vodní děla a obušky. Lázár uvedl, že běženci jsou stále agresivnější a nechtějí spolupracovat.

Foto: MTI

Migranti u železniční tratě v maďarské obci Röszke

Článek

Bezpečnostní síly nyní na hranici nebudou stavět žádný kordon a nebudou uprchlíkům aktivně bránit ve vstupu do země, ujistil Lázár. "Ale ten čas ještě nastane," dodal Lázár.

Potvrdil i středeční zprávy médií, podle nichž se chystá konzervativní vláda proti uprchlíkům nasadit i armádu. Příslušná legislativní opatření má příští týden schválit parlament.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lázár ve středu rovněž informoval, že vláda nechá v tranzitních zemích rozšířit informaci, že na jižní hranici Maďarska se budují zátarasy. "Konkrétně chceme informovat ilegální migranty, že se jim vstoupit do Maďarska nevyplatí," řekl Lázár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci nelegálně přelézají plot na srbsko-maďarské hraniciVideo: Reuters

"Běženci jsou stále méně ochotní spolupracovat, nechtějí se nechat zaregistrovat, poskytnout otisky prstů a nechtějí podstoupit ani zdravotní prohlídku. Tlak na maďarské orgány stále roste, migranti jsou čím dál agresivnější," uzavřel Lázár.

Po přijetí balíčku zákonů iniciovaných vládou bude trestným činem překročení státní hranice přes zátarasy i jejich poškození. Upraven má být také zákon o uprchlících tak, aby se urychlil azylový proces.

Maďarsko nyní dokončuje plot podél své 175 kilometrů dlouhé hranice se Srbskem. Přesto do země denně proudí tisícovky běženců na takzvané balkánské trase. Policie dosud proti nim nepoužívá násilí, pokud se neodmítají podvolit jejím nařízením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám