Hlavní obsah

Zlatá horečka v Polsku: Poklad z nacistického vlaku může být životu nebezpečný

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valbřich

Důrazné varování od polských úřadů dostali všichni lovci pokladů, kteří uvěřili zvěstem o nálezu nacistického vlaku plného zlata a chtěli by po něm pátrat. I kdyby se zprávy o jeho objevení potvrdily, může být legendami opředená souprava zaminovaná. Minulý týden dva muži oznámili, že vlak plný zlata a cenností, které nacisti uloupili za 2. světové války, našli u Valbřichu na jihozápadě Polska.

Foto: Profimedia.cz

Zvěsti o nálezu nacistického vlaku přitáhly do okolí Valbřichu množství hledačů pokladů.

Článek

O nálezu 150 metrů dlouhého vlaku informoval polské úřady právník Poláka a Němce, jejichž jména ale drží v tajnosti. Tito muži tvrdí, že znají přesnou polohu soupravy a prohlásili, že za desetiprocentní odměnu z hodnoty nálezu zveřejní, kde vlak je.

Obrněný vlak, ve kterém má být mimo jiné 300 kilogramů zlata, by měl být v podzemních chodbách rozsáhlého komplexu Riese (Obr). Ten za války vybudovali v okolí Valbřichu nacisté.

Vlak, který měl převážet zlato, šperky i zbraně, se podle legend ztratil v roce 1945, když už se ke Slezsku přibližovala Rudá armáda. Místní tvrdí, že se souprava ztratila u zámku Książ, tři kilometry od města Valbřich.
Existují různé názory na to, k čemu měl Němcům komplex tunelů Riese sloužit. Některé teorie hovoří o tom, že to mělo být armádní velitelství, podle jiných v něm nacisté chtěli testovat jadernou zbraň. Ustupující Němci některé tunely zatopili, anebo vyhodili do povětří, čímž k nim znemožnili přístup.

Vlastníkem nálezu bude stát

Právník údajných nálezců Jaroslaw Chmielewski ve vratislavském rozhlase oznámil, že jde o nález celosvětového významu.

Jeho slova ve středu na tiskové konferenci potvrdil i zástupce primátora Valbřichu Zygmunt Nowaczyk, který připustil, že ztracený vlak se nachází asi 60 kilometrů od města. Zároveň uvedl, že vlastníkem ztraceného vlaku i případného pokladu je polský stát.

Tato vyjádření ovšem ještě více rozvířila zlatou horečku okolo hledaného pokladu, takže se výrazně zvýšil počet hledačů pokladů, kteří se začali objevovat v okolí podzemního komplexu.

„Téměř s jistotou lze tvrdit, že celý, zatím ukrytý vlak, je od války zaminovaný. Proto vyzývám všechny, co se ho pokoušejí najít, aby až do zabezpečení naleziště upustili od této činnosti, protože jejich životy jsou v ohrožení,” varoval ve čtvrtek všechny zlatokopy náměstek polského ministra kultury Piotr Zuchowski s tím, že nemá žádné pochybnosti o existenci přelomového nálezu.

Ne všichni jsou optimisté

Známý polský hledač pokladů Tadeusz Slowikowski ovšem ve varšavském rádiu Zet připustil, že badatelé mohou ztracený vlak nalézt, ale to ještě neznamená, že v něm bude poklad.

K opatrnosti vyzývá i historička Joanna Lamparská. „Po pokladu se tu pátrá už celá desetiletí a zatím nikdo neprokázal jeho existenci,” řekla. Pokud by se prokázalo, že se skutečně jedná o „zlatý vlak”, bude ho ještě potřeba vyprostit z podzemí, což by byla gigantická operace vyžadující obrovské náklady, míní historička.

Zaručené zprávy o nalezení „zlatého vlaku” se podle publicisty Jana Pawlického objevují pravidelně a vždy vzbudí velký zájem. Tyto zprávy se ale dosud vždycky ukázaly jako nepodložené. „Nic nenapovídá tomu, že tentokrát by tomu mělo být jinak,” doplnil Pawlicki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám