Hlavní obsah

Stavba bariéry na srbsko-maďarské hranici ohrožuje vzácné slepce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko staví na 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem dvojí bariéru, která má zastavit proud uprchlíků směřujících do Evropské unie. Jenže bariéra na hranicích brání migraci zvířat a její stavba ohrožuje vzácného hlodavce, který v oblasti žije.

Foto: MTI

Slepec malý

Článek

V okolí maďarské obce Kübekháza na maďarsko-srbsko-rumunském trojmezí jsou rozsáhlé lesy a zvířata zde migrují bez ohledu na státní hranice.

„Jeden z místních myslivců mě upozornil, že nebezpečím pro zvířata je především žiletkový drát, který byl natažen na srbsko-maďarské hranici. Poplašené zvíře vběhne do drátu, zraní se a při zoufalém pokusu vysvobodit se si způsobí ještě vážnější zranění a zahyne,“ řekl Novinkám starosta obce Róbert Molnár.

Slepci v ohrožení

Zátaras podle odborníků ohrožuje například kolonii slepců, latinsky Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis, která žije na jihu Maďarska a severu Srbska. Podle odhadů jich je v této oblasti 150 až 200 kusů. Ruší je vtloukání sloupů, které sahají až do hloubky tří metrů. Samotný plot je nijak neohrožuje, protože tato zvířata žijí pod zemí.

Slepec je hlodavec podobný krtkovi, nemá však vůbec žádné oči ani ušní boltce. Život tráví pod zemí. Rozšířen je zejména na Balkáně v sušších stepních oblastech. Živí se podzemními částmi rostlin, Některé druhy jsou rozšířené, jiné jsou vzácné. Mezi ně patří právě nannospalax (leucodon) montanosyrmiensi. Jde o endemit, nevyskytuje se tedy nikde jinde na světě než na maďarsko-srbské hranici.
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na maďarsko-srbské hranici začala výstavba plotu kvůli běžencůmVideo: Reuters

Odborníci zvažují přestěhování kolonie slepců, ale sami uznávají, že letní období není pro tuto akci ideální. Slepci se totiž v úmorném vedru ukrývají hluboko v zemi a jsou ve stavu maximální pasivity. Stěhovat je v tomto stavu je podle odborníků nanejvýš riskantní.

Foto: MTI

Druh žije pouze na maďarsko-srbské hranici

Odborníci se pozastavují nad tím, že při plánování bariéry se vůbec nebral ohled na ekologické dopady stavby. „Bariéra přeruší migrační trasy živočichů žijících na obou stranách hranice,“ upozorňuje ochranář Ferenc Bojtos.

Maďarské ministerstvo zemědělství přislíbilo, že při stavbě zátarasu se bude v maximální možné míře dbát na ochranu tohoto vzácného živočicha.

Reklama

Výběr článků

Načítám