Hlavní obsah

V odstaveném voze na rakouské dálnici se našly desítky mrtvých běženců

Právo, Novinky, rei, ivi
Vídeň
Aktualizováno

Více než dvě desítky mrtvých běženců objevili ve čtvrtek ráno pracovníci silniční služby na dálnici A4 na východě země. Těla migrantů byla v odstaveném nákladním voze, informoval server listu Kronen Zeitung. Na autě jsou slovenské nápisy a logo slovenské potravinářské firmy. Ta ale tvrdí, že jí vůz nepatří, protože ho před lety prodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákladní vůz s mrtvými uprchlíky ve východním Rakousku Video: Reuters

 
Článek

„Dnešek je černým dnem,” prohlásila ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová a dodala, že se jedná o „mnoho” mrtvých. Počet se pohybuje mezi 20 a 50. Na místo byli povoláni forenzní experti. Nebylo ale možné těla vyprostit a chladírenský vůz byl proto odtažen na vhodnější místo.

Nákladní auto stálo v odstavném pruhu dálnice, která spojuje Vídeň a Budapešť, nedaleko města Neusiedl am See. Podle Miklové-Leitnerové tam vůz stál nějakou dobu, těla se už rozkládala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řidič z místa utekl a policie po něm pátrá.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé u nákladního auta s mrtvými migranty

Foto: ČTK/AP

Těla běženců v odstaveném voze ležela už nějaký čas.

Firma: Auto nám nepatří

Auto, v němž byla těla nalezena, má logo slovenské společnosti Hyza, která spadá pod Agrofert českého ministra financí Andreje Babiše. Firma, která zpracovává drůbeží maso, ale odmítla, že by jí vůz patřil. Jde prý o jedno ze sedmi aut, která firma prodala v letech 2013–2014.

Podle maďarského serveru Hvg.hu vůz zaregistroval občan Rumunska v maďarském městě Kecskemét. Server to napsal s odvoláním na údaje maďarské policie.

Foto: ČTK/AP

Vůz byl údajně zaregistrován na jméno jednoho Rumuna v maďarském městě Kecskemét.

Společnost Hyza ve čtvrtek odpoledne potvrdila, že s nákladním vozem nemá nic společného. „S největší pravděpodobností se jedná o vozidlo, které v minulosti patřilo společnosti Hyza, ale v roce 2014 jsme ho prodali. Následně došlo k dalšímu prodeji třetímu subjektu do Maďarska. Noví majitelé neodstranili původní nápisy na autě, což byla jejich povinnost,“ uvedl mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Hyza vlastní momentálně šest dodávek stejného typu, jako je ta, v níž jeli běženci. „Podle údajů satelitního sledování jsou všechny na Slovensku,“ dodal mluvčí.

Vůz, v němž běženci jeli, má maďarskou registrační značku. Hyza je však slovenská firma. Po prodeji aut prý už dál nesledovala, co se s nimi děje.

Foto: ČTK/AP

Policista u odstaveného automobilu s těly mrtvých běženců

Běženci se udusili

Rakouský list naznačil, že se běženci udusili. Upozornil, že policie v úterý u města Bruck an der Leitha zadržela tři převaděče. Jeden z nich měl v autě 34 běženců. Ti vypověděli, že byli ve vozidle namačkáni tak, že sotva dýchali. Řidič jim navíc odmítl zastavit a oni absolvovali jízdu ze Srbska do Rakouska bez chvíle odpočinku.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

V odstaveném voze na rakouské dálnici se našly desítky mrtvých běženců

Tragédie podle ministryně „znovu připomněla, jak důležité je chránit vnější hranice EU“. Vyzvala také k urychlení přijímacích procedur, během nichž se má rozlišovat, kdo je válečným uprchlíkem a kdo migruje pouze z ekonomických důvodů. O válečné uprchlíky se podle Miklové-Leitnerové musí postarat všechny země Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám