Hlavní obsah

Do Itálie letos dorazilo přes 111 tisíc migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Od začátku letošního roku dorazilo do Itálie přes 111 tisíc migrantů. Italské ministerstvo vnitra očekává, že dalších 20 tisíc dorazí v září. Nejvíce je postižené Řecko, kam podle OSN dorazilo letos už 181 500 migrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtvrteční záchrana uprchlíků ve Středomoří Video: Reuters

 
Článek

„Po masivní vlně v uplynulém týdnu se očekávalo zpomalení, ale příliv migrantů ještě zesílil,” uvádějí experti ministerstva vnitra. Jen za minulý týden bylo ve Středozemním moři zachráněno přes 5600 lidí, kteří se do země pokusili připlout přes moře.

Snahy dostat se přes moře do Evropy ovšem často končí tragicky. Na lodi s uprchlíky mířící z Libye do Itálie našla ve středu posádka švédské válečné lodi Poseidon 51 mrtvých těl, uvedla agentura ANSA. Udusili se v podpalubí výfukovými plyny z motoru plavidla. Dalších 430 migrantů se z plavidla podařilo zachránit, uvedl úřad EU pro ochranu hranic Frontex.

Foto: ČTK/AP

Migranti ve Středozmním moři čekají na záchranu

Počet běženců, kteří dorazili do Itálie, už překročil hranici 111 tisíc. Takřka třetinu všech migrantů tvoří Eritrejci, kterých je přes 29 tisíc. Druhou nejpočetnější skupinou jsou Nigerijci následovaní Somálci, Súdánci a Syřany.

Kvůli nebývalé uprchlické vlně čelí italský sociální systém značnému tlaku. Ministerstvo vnitra varuje, že přijímací kapacity země stojí před zhroucením. Itálie ubytovala v zařízeních pro běžence zhruba 94 tisíc lidí. V záchytných centrech na Sicílii je 16 procent všech migrantů, 13 procent v Lombardii na severu země a devět procent v okolí Říma.

Do Evropy už letos po moři připlulo více než 237 tisíc migrantů, 2373 z nich cestu zaplatilo životem, spočítala v nejnovější bilanci Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Rekordní počty migrantů v Británii 

Množství nových přistěhovalců v Británii od března 2014 do letošního března dosáhl rekordního počtu 330 000. Uvedl to ve čtvrtek britský statistický úřad. Padl tak rekord z let 2004 až 2005, kdy za dvanáct měsíců do ostrovní země dorazilo 320 000 imigrantů. V předchozím srovnatelném období to bylo 236 000 osob.

"Tato čísla jsou velkým zklamáním," připustil náměstek ministra vnitra pro imigraci James Brokenshire.

Podle webu zpravodajské stanice BBC je současný počet třikrát vyšší, než s jakým počítala vláda. Premiér David Cameron slíbil v roce 2010, že sníží roční počet nových imigrantů pod hranici 100 000 a je pod tlakem, aby tato čísla splnil.

Statistický úřad také uvedl, že každý osmý z nynějších obyvatel Británie se narodil v cizí zemi, zatímco ještě v roce 2014 to byl jeden z 11. "Tato čísla ukazují, že Británie nemá hranice a že vláda je naprosto bezmocná," komentoval zprávu předseda  protievropské a protiimigrační strany UKIP Nigel Farage.

Reklama

Výběr článků

Načítám