Hlavní obsah

Srbsko nikdy nezavře hranice před uprchlíky, dušuje se premiér

– Bělehrad

Srbsko uprchlíkům neuzavře své hranice, řekl agentuře Reuters srbský premiér Aleksandar Vučić. Podle něj je ale potřeba, aby vůdci Evropské unie vytvořili plán, jak desítky tisíc lidí, kteří přes jeho zemi proudí dál na sever, zvládat.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Syrský uprchlík se holí v bělehradském parku.

Článek

Do Srbska letos přišlo asi 100 000 lidí především ze Sýrie. Využívají cestu přes Balkán do západní a severní Evropy. Přijíždějí přes Turecko na řecké ostrovy a odtud pokračují přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko dál. Žádná z těchto zemí není jejich cílem.

Maďarsko, které má za úkol bránit vnější hranici schengenského prostoru, nyní staví čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot na hranicích se Srbskem. Chce zabránit tomu, aby lidé přes hranici proudili bez kontrol.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potřebují pomoc, ne trest

"Nikdy nepostavíme žádné ploty, žádné zdi," řekl Vučić v rozhovoru před čtvrteční vrcholnou schůzkou představitelů zemí západního Balkánu ve Vídni. "Mluvíme o zoufalých lidech, nemluvíme o zločincích a teroristech. Jsou jen na cestě za lepším životem pro sebe a pro své děti. Potřebují pomoc, nepotřebují odsouzení a potrestání. Nemůžete ploty zastavit běh života," dodal.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Srbský premiér Aleksandar Vučić

Uprchlíci by podle něj jen hledali jiné cesty, jak se dostat do západní Evropy. Z Makedonie mohou jít například do Bulharska, jejich cesta se tím prodlouží. "Mohou projít Bulharskem a Rumunskem, mohou jít do Chorvatska," poznamenal.

Přes tyto země nyní uprchlíci v drtivé většině nepřecházejí. Cesta na západ je delší a přechody leží většinou v horách. Místo, kde uprchlíci přecházejí z Makedonie do Srbska, je v širokém údolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Makedonie se valí do Srbska tisíce migrantůVideo: Reuters

Mohli by zůstat, navrhuje pověřenkyně

Srbská pověřenkyně pro rovnoprávnost Brankica Jankovičová, jmenovaná parlamentem, navrhla požádat migranty, aby se v zemi usadili a pomohli tak vyřešit její vylidňování.

"Měli bychom zvážit, zda migrantům nenabídnout, aby zůstali v těch částech Srbska, které jsou prázdné," řekla Jankovičová. [celá zpráva]

Srbsko se dlouhodobě potýká s klesající porodností i odlivem mladých lidí, kteří hledají práci v západní Evropě a Severní Americe. Počet obyvatel země tak od roku 2002 klesl o více než pět procent. Stovky vesnic se prakticky vylidnily.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Uprchlík ze Sýrie spí v bělehradské parku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám