Hlavní obsah

Maďarsko použilo proti uprchlíkům slzný plyn

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slzný plyn musela nasadit ve středu maďarská policie proti skupině asi 200 migrantů v záchytném táboru u obce Röszke na hranicích se Srbskem. Po zásahu policie se situace v přeplněném táboru postupně uklidnila.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie použila na uprchlíky slzný plyn Video: Novinky

 
Článek

Televize M1 informovala, že migranti nejčastěji protestují proti odebírání otisků prstů. Obávají se, že pokud jim vezmou otisky v Maďarsku, už je nepustí do Německa. Skupina asi 200 migrantů se proto dopoledne dostala do konfliktu s policií přímo na území tábora.

„Policie použila k nastolení pořádku slzný plyn. Policisté následně tuto skupinu migrantů oddělili od ostatních,“ uvedla televize.

Foto: MTI

Zásah policie v záchytném táboře Röszke

Záchytný tábor v Röszke má kapacitu tisíc osob, ale v současnosti je zde přes 2000 migrantů. V úterý překročilo srbsko-maďarské hranice 2533 běženců.

Maďarsko zvažuje nasazení armády

Maďarská vláda zvažuje i nasazení armády, která by měla pomoci ochránit jižní hranice země a pomoci zvládnout masivní příliv uprchlíků, uvedl vládní mluvčí Zoltán Kovács. Přes srbsko-maďarskou hranici totiž proudí do Evropské unie stále větší množství migrantů.

Foto: MTI

Běženci překonávají bariéru na srbsko-maďarské hranici.

Nasazení armády by musel schválit parlament. Ten by se podle dřívějších informací mohl sejít na mimořádné schůzi příští pátek, aby schválil zpřísnění paragrafů trestního zákona ohledně nelegální migrace.

Foto: MTI

Běženci přecházejí po kolejích do Maďarska.

Tvrdší postih by měl hrozit nejen za převaděčství, ale i samo nelegální překročení hranic by se mělo z přestupku stát trestným činem. Trestat by se mělo také poškozování nově postaveného plotu na hranicích se Srbskem. Za nelegální přechod hranic a poškození plotu by tak mohly hrozit až čtyři roky vězení. Zrychlit by se mělo i azylové řízení.

Foto: MTI

Přeplněný záchytný tábor u Röszke, kde policie použila slzný plyn.

Země by měla do konce srpna dokončit 175 kilometrů dlouhý plot na hranicích se Srbskem. Právě proto příliv běženců zesílil. Migranti proudí do země ve dne i v noci. Hranice přecházejí většinou u obce Röszke, kde je kvůli železniční trati přerušena bariéra ze žiletkového drátu.

„Většina migrantů pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Pákistánu,“ uvedl mluvčí policie Szabolcs Szenti.

Foto: MTI

Běženci přecházejí po kolejích do Maďarska.

Maďarsko letos zaznamenalo asi 130 tisíc migrantů, což je už teď zhruba třikrát více než v roce 2014. Většina sice požádá o azyl, ale pak rychle odchází do dalších zemí, jako je Německo nebo Švédsko.

Foto: MTI

Migranti přicházeli do Maďarska po celou noc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám