Hlavní obsah

Polský prezident Duda zneužíval poslanecké náhrady

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Nový polský prezident Andrzej Duda (43) v dobách, kdy byl ještě za stranu Právo a spravedlnost (PiS) poslancem Sejmu, opakovaně podváděl a zneužíval systém poslaneckých náhrad. Uvedl to týdeník Newsweek. Soukromé cesty do Poznaně vydával Duda za služební cesty a nechával si je parlamentem proplácet.

Foto: Andrzej Hrechorowicz/KPRP/Handout, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Nynější hlava státu si v letech 2012 až 2014 nechala sedmnáctkrát proplatit obousměrné letenky z Varšavy do Poznaně a šestkrát ubytování v místních hotelech ve výši 11 tisíc zlotých (72 tisíc korun).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Duda ve zprávách ze služebních cest uváděl, že tam vykonával poslaneckou práci, ale ve skutečnosti přednášel na soukromé Vysoké škole administrativy a pedagogiky (WSPiA). Za to dostal zaplaceno 280 tisíc zlotých (přes 1,8 miliónu korun),“ zjistil týdeník a zároveň zveřejnil dokumenty, které tato zjištění potvrzují.

Prezident bez alibi

Duda, původní profesí právník, pochází z Krakova a v tomto městě měl také poslaneckou kancelář. V Poznani podle zjištění Newsweeku v inkriminované době neměl žádné pracovní schůzky spojené s funkcí poslance. „Čas odletů a příletů Andrzeje Dudy i harmonogram jeho přednášek pořádaných v Poznani během víkendů ukázaly, že jinou než pedagogickou činnost v té době nemohl ani fyzicky stihnout,“ uvedl týdeník.

„Pan prezident sem jezdil hlavně kvůli přednáškám na vysoké škole,“ přiznal otevřeně reportérům poslanec Sejmu Tadeusz Dziubina, který vede buňku PiS v Poznani. Jeho slova potvrdili studenti, kteří se přednášek účastnili.

Newsweek požádal prezidenta o vysvětlení, ale žádnou odpověď zatím nedostal.

„Samotná suma, o kterou Duda připravil polské daňové poplatníky, není ve srovnání s jinými finančními podvody v zemi tak hrozivá jako klamání, jehož se dopustil a jež stvrdil svým podpisem,“ konstatoval Newsweek a doplnil poznámku, že za podobné podvody byli nedávno z PiS vyloučeni tři bývalí Dudovi straničtí kolegové Adam Hofman, Mariusz Kaminski  a Antoni Rogacki. Trojici vyšetřuje varšavská prokuratura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám